Založ si blog

Som za zrušenie 17 novembra!

Už ma to fakt nudí. Stále dookola a každý rok to isté.
Politickí paraziti sa vyškierajú a strúhajú v 17. dni v novembri úsmevy ako na Miss World. Myslia si, že sme sprostí.

Prežívam to opäť

Aj ja som tam stál. Bola zima, sychravo, dav čakal, čo sa bude diať. Odvšadiaľ vrava, breptanie, sem-tam výkrik. Až potom, kým to všetko na tribúne začalo. Dav vedel, prečo prišiel. Bol jednoduchými heslami dostatočne motivovaný. Sloboda! Láska! Nie, to nebol Woodstock, to bola Nežná revolúcia. Doposiaľ najlepšie zrealizovaná reklamná kampaň v dejinách Európy. A dotiahnutá do konca.

 

Kde majú hniezdo? Kto ich kŕmi?

Zrazu sa odniekiaľ vyrojilo množstvo hudobníkov a iných umelcov, ktorí stáli na tribúne a so zaťatou päsťou išli do rizika. Ževraj za slobodu nás všetkých. Technika pripravená, pódium tiež, vlajky, tlačoviny a iné letáky, transparenty. Teraz s odstupom uvažujem, že to muselo stáť milióny korún. Sakra, kto to platil?

 

Sloboda!

Na Slovensku zúril socializmus. A aby bolo jasné, aj ja som chcel zmenu. Aj ja som tam stál, aj ja som sa vo vnútri triasol. Ale niekto mi nanútil zmenu, ktorú som ja nechcel. Niekto mi ponúkol pekný produkt, z ktorého to najkrajšie bol iba obal. A my, Slováci, neznalí toho, čo je reklama a akú má moc, sme to zožrali. Vnútro však bolo zhnité, čo sme zisťovali veľmi pomaly. Celých 22 rokov. No už je neskoro na reklamáciu.

 

Biznis!

Produkt bol postavený skvele. Priam idealisticky. Slnko svieti, všetci sa na seba usmievajú, žiadna korupcia, klientelizmus.  Všade všetkého hojne, v podstate dokonalý welfare štát. No nebojuj za túto predstavu. Zrazu sa z 15 miliónového národa stal každý prenasledovaným občanom, ktorého prenasledovala ŠTB, komunisti a neviem kto ešte. Pozor, sú takí, čo si užili svoje a zločiny socializmu by nemali ostať nepotrestané! Narážam pochopiteľne na zvrátenú módu, kedy sa ľudia začali pretekať, kto bol prenasledovanejší. A pritom si rodiny cestovali do Juhošky, do Bulharska. Zaujímavé.

 

Na jedno použitie!

Presne tak! Nešlo o nič iné, než o marketing. Precízne vypracovaný produktový rad, osoby, obsadenie a môže sa začať. Vieme, že ak ľuďom ponúkneme dobrý produkt, kúpia ho. Aj tzv. demokracia v súčasnom poňatí bol produkt. Bol to socializmus, premaľovaný v iných farbách.
Ľudia boli len hlúpymi ovcami, ktorými zmietali emócie a teória davovej psychózy hovorí, že v danej chvíli by kričali čokoľvek, čo by vodca na tribúne zavelil.
-Izmus nahradil –izmus. Osoby a obsadenie poväčšine ostali. Štruktúra sa mierne zmenila. Rovnováha však ostala zachovaná. Niekde nám popustili, v mnohom zobrali a my sa radujeme, že môžeme voľne cestovať. A to má byť všetko?

 

Politika prašť ako uhoď

Totalita bola známa prenasledovaním, politickým kádrovaním, korupciou, klientelizmom. Čo sa zmenilo? Nič. Teda nie všetko.

Aj dnes vás ten, kto má moc prenasleduje. Nezmôžete nič, pretože pravdu má ten, kto má moc. Síce Vás hneď nezbijú, ale zavrú kedykoľvek. Vyšetruje sa až potom. Dnes však pribudli sofistikovanejšie metódy, ako vás nakopať do zadku. Ekonomické. Nemáte správne názory? Už sa to s vami nesie. Nebudete zlikvidovaní fyzicky hneď. Budete zlikvidovaní ekonomicky a skapete aj sami.

Kádrovanie? No ak nie ste v strane, zabudnite na funkciu. Práve preto na vysokých funkciách v štátnych firmách nesedia odborníci, ale nevzdelané osoby bez skúseností s gymnáziom, herci, moderátori, reklamní „odborníci“, novinári a iné vhodní… Klientelizmus? Korupcia? Na dennom poriadku. A paradoxne pod lampou je ajväčšia tma.

 

Benefity novej doby

Nezamestnanosť, kumulácia bohatstva, kapitálu.
Stredná vrstva zaniká, stala sa z nej vrstva najnižšia. Majetky odčerpala vrstva zbohatlíkov. Zaujímavé je sledovať, že za zbohatlíkmi sa vždy nachádza niekto, kto bol pred, alebo po 17 novembri významnou politickou figúrou.

Mladí si berú miliónové pôžičky, nestíhajú splácať, strácajú majetky. Nestíhajú robiť a plodiť deti, pretože honba za prachmi je prioritou.

Prvorodičky majú tesne pred štyridsiatkou, pretože sa najprv chcú realizovať. Čudujeme sa, že obyvateľstvo stárne? Nevieme sa o vlastné obyvateľstvo postarať?
Benefity novej doby? Všetko, čo bolo dobré, padlo na hubu. Podniky masívne skrachovali, mladomanželské pôžičky skončili.
Tak mi to pripadá, ako keby sme boli materiál na jedno použitie. Nežite, nemnožte sa, neradujte sa. Len robte a robte, aby ste mohli nakupovať to, čo Vám my servírujeme, že kúpiť musíte. A do dôchodku v 74 rokoch! A potom skapať. A medzitým vám budete ciciať akože na dôchodok, ktorého sa aj tak nedožijete.
Naši otcovia a matere vychovali mnostvo detí, z ktorých ekonomika žije. Vytvorili množstvo hodnôt, ktoré robia tento štát štátom. Mali by jeseň svojho života stráviť KRÁĽOVSKY! Nie, my ich nechávame skapať. Nie sú lieky, nemajú na nič nárok. A presne tak skončíme aj my. Nenaučili sme sa vážiť hodnoty, naša morálka spočíva len v reklamnom slogane.

 

Trafení politici

A nato všetko sa aj dnes nájdu trafení politici, ktorí prichádzajú s tak ošúchanými heslami, že sú až priesvitní. Všetky tie táraniny o boji proti korupcii a klientelizme. Neprejde ani rok a už vyjednávajú miliardové zmluvy a dosadzujú si vlastných ľudí. A z drzou papuľou predstúpia na tlačovku, kde arogantne fľusnú do ksichtu voličovi, že je na nich, koho si tak oni dosadia. Strany vznikajú ako huby po daždi. A za stranami stoja podnikatelia, ktorí boli zrazu osvietení a chcú konať dobro. A myslia si, že Slováci sú dostatočne sprostí, aby to zožrali. Teda aspoň tí mladí, ktorí si nepamätajú SOP či ANO. Je to tak priatelia. Na Slovensku nieto čo privatizovať a preto sa podnikatelia tlačia do politiky. Pretože v politike je biznis zaručený. Dane neplatiť je totiž trestné a preto peniaze tečú. A kto nás naserie, toho trest neminie. Veď „Peťo“ je náš a „Peťo“ je minister. Ten to vybaví.

 

Nedalo sa inak?

Nedalo sa pozitívne zachovať a negatívne zničiť? Nedalo sa negatívne neprijímať a pozitívne budovať? Nemalo ísť v demokracii práve o toto?
A tak som sa na ňu tešil. Som sklamaný a moje sklamanie mi 17. november stále pripomína.

 

Pripomína mi to, že nás niekto využil. Niečo nám síce dal, ale je to obhlodaná kosť. Všetko mäso, na ktoré naše matere a otcovia potili krv, zožral niekto iný.
Splnili sme 17 novembra svoju strategickú úlohu a dostali sme k moci ďalšiu elitu. Tá nám z vďaky hodila kosť. A ešte sme karhaní, ako je to možné, že si vôbec otvárame hubu a že sme nespokojní. Veď čo, je demokracia. Dnes môžete slobodne žiť, ale aj zomrieť. Ja by som dnešným mladým doprial tú prvú možnosť. Ale dosť bolo snívania a oslavovania, späť do reality. Zajtra je pracovný deň.

 

 

 

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

Budmerický kaštieľ

Chce ministerka Šimkovičová kúpiť kaštieľ v Budmericiach? Rezort kultúry to popiera

18.04.2024 16:20

Rezort kultúry sa ohradzuje voči lživým tvrdeniam o kaštieli v Budmericiach.

kvety, mráz, ľad, jabloň

Meteorológovia varujú pred snehom a mrazmi, môžu poškodiť úrodu

18.04.2024 16:08

Výstrahu vydali vo štvrtok aj českí experti.

Mŕtvy v banke

O pôžičku v banke "žiadal" mŕtvy. Podpíš to, strýko! vyzývala ho neter

18.04.2024 16:00

Banku v Brazílii navštívil nezvyčajný zákazník. Sedel na invalidnom vozíku, nehovoril, padala mu hlava, ale jeho neter tvrdila, že strýko si chce zobrať pôžičku.

Zuzana Čaputová / Aurel Sabó / Jaroslav Krám / Juraj Štefanka /

Čaputová poslednýkrát ako hlavná veliteľka síl vymenovala generálov. Armáde vyjadrila uznanie a vďaku

18.04.2024 15:34

Prezidentka zdôraznila, že povýšení dôstojníci zosobňujú aj prínos Slovenska a jeho armády v rámci spojenectva v NATO.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 379627x
Priemerná čítanosť článkov: 3650x

Autor blogu

Kategórie