Založ si blog

Prečo budú naše deti hlúpe. . .

Neverím vlastným ušiam… V predajni potravín som svedkom diskusie nejakého otecka s predavačkou. Predbiehajú sa v tom, kto tým učiteľom naloží viac.
Počúvam vety, ako napríklad: „A čo tam akože robí tá učiteľka v materskej škole také náročné, aby mala vyšší plat?“….Alebo: „A to im v tej základnej škole nestačia tie dva mesiace prázdnin?“….
Ako si to vôbec tí učitelia dovoľujú? Idú si normálne štrajovať… Len tak… A on, otecko, ako aj ona, predavačka, musia kvôli nim riešiť, kde odložiť svoje deti. Pretože doma byť s deťmi nemôžu. A ak áno, kto im to zaplatí?
Diskutujú o susede, babičkách, OČR….

Zhodnotil som svoje telesné proporcie a odvážil som sa oteckovi povedať, že štrajk je potrebný napríklad aj preto, aby jeho dieťa malo šancu byť múdrejšie, ako jeho rodičia….
No jasné. Ako som predpokladal. Otecko pochopil až o chvílu…

Teda povedzme si na rovinu zopár faktov. Stačí povrchne, vôbec nie do hĺby. A pokojne zostaňme pri pedagógoch materskej školy.
Mnohí rodičia chápu materskú školu ako štátom podporovanú úschovňu vlastných detí…. Mám pocit, že 90% rodičov sa minimálne zaujíma, čo sa s ich dieťaťom deje. Do akého procesu sa zapája.

Takže milí rodičia.
Vaše dieťatko je s pani učiteľkou v materskej škôlke v tak úzkom kontakte, tak dlho a pri takých činnostiach, že ani Vy, milí rodičia, nie ste s vlastným dieťaťom tak intenzívne, ako pani učiteľka.
Iste viete, milí študovaní a/alebo inteligentní rodičia, že práve vo veku 3-5 rokov Vaše dieťa prechádza procesom socializácie. Získava kultúrne (spoločenské) návyky, rozvíja osobnostné črty, zlepšuje motoriku, rozvíja zručnosť atď. atď.
A toto všetko sa deje pod dohľadom pani učiteľky, ktorá sa na Vaše dieťa musí usmievať 8 hodín denne. Táto pani učiteľka študovala štúdijný program 5 rokov preto, aby vedela dať Vášmu potomkovi to najlepšie. Postupuje podľa konkrétnej metodiky a nie podľa počasia…

Teda iste túžite po tom, aby pani učiteľka prišla do práce vysmiata, bola na Vaše dieťa milá, zabezpečovala mu pitný režim, utierala zadok, pomáhala ho niekoľkokrát prezliekať, obliekať, vyzliekať, spievala si s ním, hladila ho, usmievala sa na neho, uložila ho poobede spinkať, prečítala mu rozprávku… Vysvetľovala, argumentovala, strpela neprispôsobivé deti, chránila Vaše deti…niesla zodpovednosť za ich zdravie, smrkala ich, utešovala, keď plačú. Zvládala permanentný stres….aj učiteľky sú ľudia. Majú svoje osobné problémy. Majú rodiny. Nikto sa ich na nič nepýta. Musia v škôlke byť a musia byť pripravené zvládnuť každý deň!

Nielenže po tom túžite, ale to priam vyžadujete! Veď ste zodpovední rodičia a chcete pre Vaše dieťa len to najlepšie.

A toto všetko chceme, aby robila učiteľka materskej školy za menej než 500 EUR… Prepáčte, ale ak toto niekto myslí vážne, tak si jeho dieťa rozhodne zaslúži múdrejšieho rodiča.

Preto si láskavo všetci uvedomme, že je v našom záujme, aby pedagóg zarábal dostatočne.
Aby bol motivovaný!
Aby sme mali pre naše deti len to najlepšie, pretože ak budú vyššie platy, porastie záujem o túto profesiu, kvalitní pedagógovia nebudú ubúdať, ale naopak, pribúdať.
A my sa nebudeme sťažovať, že naše deti učí taká, alebo onaká učiteľka…

A odkaz pre pedagógov: Nie deň, dva, ale mesiac by som štrajkoval! Paralyzoval by som celý školský systém! Vrazil by som spoločnosti facku, nastavil jej zdrkadlo. 
Pretože teraz sa treba rozhodnúť: Chceme mať buď hlúpe, alebo múdre deti. A rozhodnúť sa musia nie učitelia, ale najmä rodičia!
Ústava síce zaručuje právo na štrajk, ale počas štrajku Vám nevyplatia mzdu. Čím Vám vlastne znemožňujú výkon Vašich ústavných práv. Taká je teda naša Ústava.

A rodičia?…Tí obmedzení budú vidieť len svoju prácu a nič iné ich predsa zaujímať nebude. Hlavne, že budú mať plné ústa toho, aké je naše školstvo zastaralé, skostnatelé, neefektívne či založené na memorovaní a nie analýze a naslednej syntéze poznatkov a ich prenose do praxe ( na vyšších stupňoch vzdelávania samozrejme).

Zameral som sa na stav v materských školách, ale základné školstvo nie je výnimkou. Iste ani stredné a vysoké.

Nechcem veriť tomu, že sme tak obmedzená a sebecká spoločnosť.

Že nechápeme, že teraz tu ide o naše deti. O to, že im chceme dať len to najlepšie. Platíme drahých trénerov, drahé telefóny, drahé hry, hračky, drahé oblečenie. Máme plné ústa vzdelania. Ale pedagógov platiť odmietame. Alebo je nám to ľahostajné!

V kultúrne vyspelejších štátoch sa prejavuje solidarita so štrajkujúcimi výraznejšie! Pretože sympatizanti sa nielenže o problematiku zaujímajú a vedia pochopiť toho, kto sa domáha svojich práv.
Najmä si uvedomujú, že raz to môžu byť práve učitelia, ktorí podporia zase práva niekoho iného.
Ibaže my sme asi krajina sebcov a egoistov, ktorých zaujíma akurát vlastné vrecko…Dokonca ani vlastné deti nie.
V takom prípade si zaslúžime rovnako hlúpe deti, ako sú ich rodičia.
A táto spoločnosť bude navždy spätá s adjektívom „hlúpa“….

Verím však, že sa ľudia spamätajú a budú myslieť na svoje deti. Budú pre nich chcieť len to najlepšie…

 

PS: Nechcem politikárčiť, ale istý minister dal pred vyše rokom zamestnancom svojho rezortu odmeny v celkovej výške vyše 5 000 000 EUR! Pričom tých zamestnancov je toľko, že odmena na osobu nepredstavovala nič mimoriadne (podľa ich vlastných slov). To bolo fakt nemožné rozpočtovým opatrením presunúť z kapitoly ministerstva obrany do kapitoly ministerstva školstva časť finančných prostriedkov? 
Takže, páni politici! Ak už nechcete podporovať vzdelanie, podporte aspoň napr. transplantačný program v zdravotníctve. Len pochybujem, či ho bude mať kto realizovať o pár rokov, keď kvalifikovaná pracovná sila zo Slovenska odíde a novú si nebudeme schopní vychovať, pretože spoločenská priorita zvaná „VZDELANIE“, od ktorej je závislý každý makroekonomický ukazovateľ, ostáva len na papieri v podobe nekonečného množstva národných stratégií…

PS2: Vážené dámy a páni policajti, zdravotníci! Čo tak prejaviť trochu solidarity a podporiť štrajkujúcich kolegov? Sami ste tú solidaritu pred časom od spoločnosti žiadali a aj z radov pedagógov Vám bola poskytnutá. 
Veľmi si želám, aby rôzne profesné skupiny pri sebe stáli, nepolitikárčili a nebili sa medzi sebou o peniaze. Pochopili by, že spolu dosiahnu viac…

 

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 379796x
Priemerná čítanosť článkov: 3652x

Autor blogu

Kategórie