Založ si blog

Hmotná zodpovednosť úradníkov?

Ako by ste prijali hmotnú, resp. i trestno-právnu zodpovednosť úradníkov? Nejde ani tak o pochybenia, ale o nečinnosť. Mýliť sa je ľudské. Ale nekonať je nezodpovedné. Uvediem príklad zo života nás všetkých.

Mnohí frfleme, že sa verejné financie rozkrádajú, že vymožiteľnosť práva sa rovná takmer nule. Áno. Zvlášť vo verejnej správe. Pritom je to tak jednoduché. Koľkože sme sa to napočúvali od kandidátov napr. na primátora Bratislavy, akože sa to má pristupovať k verejným financiám. Nuž tak jeden príklad z praxe.

Oprava komunikácii. Iste poznáte situáciu, keď každé ráno/poobede/večer prekonávate tú istú trasu a vaša náprava každý deň stoná pri nárazoch na tie isté jamy, poklopy kanálov, ktoré sú prepadnuté. Ešte nedávno ste sa tešili, že nám opravujú nejaký úsek komunikácie. Napriek tomu sa vozovka prepadáva, poklop kanálov vytvára ostrú hranu, resp. náraz je vždy riadne citeľný.

Nerovnosti obchádzate už pár týždňov po rekonštrukcii. Ubehol rok, dva, tri. Nič sa nezmenilo.

Ak si na svojom pozemku zaplatíte vyasfaltovanie príjazdovej cesty a začne sa v dôsledku či už chyby, neodborného alebo nesprávneho technologického postupu povrch deformovať, čo vám bude poškodzovať vozidlo, nie je nič prirodzenejšie a jednoduchšie, ako u dodávateľa stavebné práce reklamovať. Dal vám predsa záruku!

Vysvetlí mi niekto, prečo toto v prípade majetku obce alebo mesta nie vždy funguje? Ako je možné, že nikto z magistrátu hl. m. SR Bratislavy nekontaktuje dodávateľa, nereklamuje, neuplatní si záruku a netrvá na odstránení vád??? Pretože z vlastného krv netečie a cudzie ma nezaujíma? Pristupoval by primátor a jeho zamestnanci k verejným financiám zodpovednejšie, keby mali hmotnú zodpovednosť a museli by nahradiť škodu, spôsobenú nečinnosťou???

Schválne nepíšem o pochybení, ale o nečinnosti. Mýliť sa je iste ľudské a mala by byť šanca na nápravu. Ale nečinnosť napriek sťažnostiam a poukazovaniu na odstránenie vady je trestuhodná. Ak je niekto pasívny preto, lebo cestu rekonštruoval „kámoš“ a nebudú mu predsa znižovať zisk v dôsledku zvýšených nákladov na odstránenie vád na odfláknutej ceste, potom nech si to zaplatí sám.

Verím, že potom už nebude úradníkovi jedno a nebude nečinný preto, lebo mu šéf povedal. Rovnako ani jeho šéfovi nebude jedno, že má platiť z vlastného vrecka. A jedno to v konečnom dôsledku nebude ani primátorovi, ak by to mal zaplatiť on. Ibaže dokým hmotnú zodpovednosť nemajú, zaplatíme to my všetci.

Takže milí úradníci, mili primátor, keď už prihrávate zákazky kamarátom, nech sú to aspoň seriózne stavebné spoločnosti a nech to aspoň urobia poriadne.

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 378176x
Priemerná čítanosť článkov: 3636x

Autor blogu

Kategórie