Založ si blog

Ako svojmu blízkemu môžete zachrániť život

Nech by sa informácie v tomto a predchádzajúcom príspevku zdali akokoľvek nepravdepodobné, je to žiaľ realita. Účelom je popísať prežité a pomôcť príbuzným, ktorí svojmu blízkemu pomáhajú, aby urobili maximum pre záchranu a liečbu pacienta.

Úspech liečby a častokrát aj život Vášho blízkeho závisí práve na Vás. Pacient je väčinou odovzdaný psychicky, neprotestuje, pretrpí, nemá síl analyzovať možnosti.

Základná rada pre príbuzných: študujte, analyzujte, zisťujte. Nech by Vás ktokoľvek odrádzal od „googlovania“. Nepoľavte. Zoznámte sa s ochorením. Zoznámte sa s príznakmi. Ak sa Vám niečo nezdá, tvrdo nástojte na ďalších vyšetreniach. Žiadne pohŕdavé pohľady a úsmevy vševedkov nemôžu rozplynúť Vašu neistotu. Práve naopak. Dešpekt k zisteniam príbuzných zo strany usmievajúceho sa odborníka napovedá, že máte hľadať pomoc inde. Kvalitný lekár nikdy nepodceňuje úsudok pacienta a jeho príbuzných, ktorý ho dokonale poznajú.

Je potrebné si uvedomiť, aj lekár, aj príbuzní pacienta, že takéto zisťovanie nemá viesť k samodiagnostikovaniu ochorenia. Bolo by hlúpe si myslieť, že účelom „googlovania“ je stanovenie diagnózy a zodpovedajúcej liečby. Nie.

Mnohé ochorenia majú rovnaké príznaky. Pritom môže ísť o rovnako závažné ochorenia. Je veľmi dôležité nezotrvať len na jednej diagnóze, ale zisťovať možnosti a príčiny. Aj lekár je len človek a ori stovkách pacientov môže nastať opomenutie a nevyhodnotenie akejkoľvek informácie, ktorá sa neskôr môže stať zásadnou.

Napríklad pacientovi diagnostikujú veľký útvar na pečeni. Takmer ako päsť dospelého človeka.  Zásadná vec. Celá pozornosť lekára a príbuzných je razom zameraná na tento problém. Neinvazívne metódy vyšetrovania, markery a iné ale vylučujú, že by išlo o karcinóm pečene. Markery sú zvýšené a poukazujú, že by primárnym miestom rakovinového bujnenia mohli byť minimálne štyri lokality v tele. Avšak i výpovedná hodnota markerov s nízkymi hodnotami nie je smerodajná ale len orientačná. A pátranie pokračuje. Vzniká voda v brušnej dutine- je to ďalší z príznakov ochorenia pečene. Nohy opúchajú- ďalší príznak. Pacient slabne, chradne. Už len leží a spí. Všetkým je jasné, že to spôsobuje onkologické ochorenie.

ALE. Podobné príznaky má aj zlyhávanie srdca. Únava, vysilenosť, voda v nohách i brušnej dutine, zmätenosť, zadýchavanie. Nikto sa tejto príčine nevenuje, keďže tlak krvi je v poriadku, pulz srdca tiež. Tlak síce klesá, ale pozornosť lekára to nevzbudzuje.

Skrátim to. Pacient zomrel. Na zlyhanie srdca. Všetky symptómy napovedali, že ide o zlyhávanie srdca, ale útvar na pečeni pritiahol väčšiu pozornosť, hoci sa nepotvrdila zhubnosť nádoru a výsledky nielen  cytológie boli negatívne. ( A žiaľ oni aj negatívne niekedy bývajú, aj keď onkologické ochorenie pretrváva). Odborné vyšetrenie sdrca a ciev sa nevykonalo. Lekár sa touto alternatívou nezaoberal. Ak by príbuzní boli viac informovaní, preštudovali si problematiku dôkladne, mohli navrhovať, pýtať sa, požadovať vyšetrenia.

Áno. Požadovať. Neodbitne, neprestajte. Za život človeka to stojí. Najmä keď celý život poctivo prispieval do systému, keďže je stále reč aj o peniazoch. A pozerať sa na Vášho milovaného príbuzného, ako odchádza a ako mu niet pomoci, je veľmi kruté. Ale aj o tom je život. O umieraní.

Viem, že všade nájdeme množstvo „ale“. Množstvo pochybností, či by bol koniec nezvratný. Či mali príbuzní vyvinúť väčšie úsilie a nespoliehať sa vo všetko na 100% úsudok lekára. Či mali zisťovať, zoznamovať sa s možnosťami, navrhovať posúdenie aj iných možností. A najmä na nich trvať. Akokoľvek tvrdo.  Či mohla včasná liečba zlyhávania srdca predĺžiť život, ak by sa touto diagnózou niekto zaoberal.  Či by pacient neskôr v dôsledku rozvinutia onkologickej choroby netrpel, hoci mohol milosrdne odísť na zástavu srdca. Otázok je veľa. Pre pozostalých nemá význam analyzovať a trápiť sa. Ale pre príbuzných iných pacientov áno.

Preto ak Vám na zdraví a živote svojho blízkeho záleží, ste to vy, kto ho najlepšie poznáte a spolu so získanými laickými a odbornými znalosťami môžete pre jeho uzdravenie alebo zlepšenie zdravia či kvality života urobiť viac. Nepokúšať sa samodiagnostikovať, ale byť lekárovi partnerom. Vždy trvať na svojom návrhu. Odložiť nesmelosť a nesebavedomosť. Tu ide o život a nie spoločenské konvencie. Ak sa stretnete s dešpektom zo strany osoby, na ktorej záleží život Váš alebo Vášho blízkeho, zvažovať zmenu.

Život nie je nekonečný. Ale stojí za to bojovať.

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 379810x
Priemerná čítanosť článkov: 3652x

Autor blogu

Kategórie