Založ si blog

Volebná kampaň sa začala. Ide sa nakupovať . . . .

Za siedmimi horami a za siedmimi dolinami, žil raz jeden čestný novinár……a rozprávky je koniec:-(
( Týmto sa hlboko vopred ospravedlňujem tým čestným novinárom, ktorých si vážim a ktorí sa môžu cítiť neprávom dotknutí. Úprimne, nie je to o Vás!)

Asi takto vidím situáciu v dnešných médiách.
Politici vstupujú do médií a média do politiky. Úradníci a politici sú kamaráti s novinármi a naopak. Pre Richarda Sulíka je Zlaťka Puškárová kámoška, ako otvorene povedal v relácii Adela show.  Len si s ňou v relácii Na telo vyká, aby trochu ľudí oblbli.  Ale na druhej strane,aspoň bol úprimný. Vyhráva ten, kto má najviac kamarátov medzi „mienkotvornými“ novinármi. Tí čestnejší by si mali medzi sebou urobiť poriadok a prirodzene odstaviť na okraj takých, ktorých podozrenie z objednávky článkov bije do očí“.
Čestných novinárov je ako šafránu. A preto sú taký vzácny. Vážne si ich. Chráňme si ich. Sú ohrozeným druhom! Pokiaľ sa za tých čestných spoločnosť nepostaví, neváži si demokraciu. Ale nie o čestných som chcel písať. Hoci sľubujem, že sa k nim v budúcnosti vrátim, lebo si to zaslúžia.

 

Moju pozornosť upútala mediálna kampaň, dávkovaná „okato“ do médií.

V denníku SME začala dňa 20.10.2011 v internetovej verzii s článkom „Do Kravčíkovej mimovládky“ tiekli eurofondy kampaň, resp. „anti platená reklama“, ktorá následne pokračovala aj v printovej podobe dňa 21.10.2011 už pod iným názvom. V článkoch, pod ktoré sa podpísali protikoaličná úderka Ján Glovíčko, Mária Miháliková a Michal Trško. Neviem, prečo mám ten pocit, keď čítam ich články, že ich nočnou morou je, keby sa SMER,SDKU,KDH ci MOST dostali do parlamentu…

Už veľký nadpis zaujal:  „Do Kravčíkovej mimovládky tiekli eurofondy.“  Tento nadpis je známkou, že niekto nemal záujem o čestnú a konštruktívnu reportáž, ale jeho úlohou bolo vzbudiť dojem, že sa niečo rozkradlo. Ak autor vychodil základnú školu, iste by vedel napísať nadpis, napr. „Organizácia Kravčíka bola úspešná v čerpaní eurofondov“, alebo „Kravčík čerpal eurofondy.“ Aleto zrejme nie. Pretože nepoužitie slova „tiekla“ by nebolo dostatočne negatívne.

Aby bolo jasné, nesúhlasím s protipovodňovou stratégiou tak, ako bola naprojektovaná. Myslím, že riešila iba krátkodobý vznik pracovných miest a iba veľmi zanedbateľne ochranu pred povodňami. Ale ukáže jar, keď sa bude topiť sneh….Chcem tým len povedať,že nerobím Kravčíkovi advokáta, pretože ad.1) ho nepoznám, ad 2) Kravčík nie je jediný.

Znechutil ma spôsob, ako niekto Kravčíka využil, aby okydal predsedníčku vlády Ivetu Radičovú. Áno, priznávam. Mám slabosť pre tých, ktorým sa blíži.  A fakt nechápem, prečo sa v podtitulku spomína skutočnosť, že Michal Kravčík je manažérom Ivety Radičovej. V pomerne krátkom článku na troch miestach! Chápem, táto téma nepatrí na blog Pravdy, ale skôr na blog SME. No napriek tomu verím, že bude pochopené, že tu nejde o stranu, ale o princípy.

Pán Glovíčko, na slovíčko! Tak trochu úcty, áno? Ja viem, že na Ivetu Radičovú máte v SaS ťažké srdce, ale prosím, skúste viac eticky.
V článku sa píše, že Kravčík nevie vydokladovať, ako použil peniaze z eurofondov. No ja sa teším na žalobu na Jána Glovíčka a spol., ak toto nebude pravda. Pretože ja by som si na základe tohto článku s Michalom Kravčíkom už ani ruku na ulici nepodal.
Autori článkov ďalej píšu samé domnienky a nezabúdajú dodať, že sa majú nezrovnalosti preveriť. Pýtam sa, prečo neprídu s reportážou až po preverení? Alebo že by to bola súčasť ovplyvňovania?

Najzaujímavejšie je, čo som našiel na Kravčíkovom blogu na SME. Práve Nicholsonová, ktorej ľudia jeho projekt spochybňujú, sa ešte nedávno nechala fotiť po jeho boku a zbierala politické body z implementácie 24. miliónov eur.  Ešte nedávno bol Kravčík hviezdou SME. Teraz, keď sa SDKÚ so SaS rozkmotrili, akosi „náhodne“ narástol počet článkov o Kravčíkovi….Okolnosti čisto náhodné.

To však nie je všetko. Ešte v ten istý deň Glovíčko a Miháliková prinášajú pokračovanie o Kravčíkovi pod titulkom: „ Projekty kryli fiktívnymi darmi“. Z článku som sa nedozvedel, ako mali byť články fiktívne. Autor sa snaží presvedčiť o prepojeniach Kravčíka s ďalšími subjektmi. Ale neuvádza, aký zákon mal byť porušený. Ja neviem. Asi by mal hypermarket Tesco, Billa alebo Carrefour zavrieť svoje prevádzky.Tiež spolupracujú s akosi veľa subjektmi.

Kravčík na svojom blogu zverejnil aj reakciu.

Píše sa dátum 24.10.2011.

Glovíčko v SME píše ďalšiu oslavnú báseň pod názvom „Nezamestnaní dostali USB kľúče“. Pozerám históriu Glovíčkových člákov a je mi jasné, že oslavu Nicholsonovej myslí vážne. A hoci to znie absurde, zase spomína nielen Ivetu Radičovú, ale aj Michala Kravčíka. A tentokrát s Ficom.
Nechutné a do očí bijúce.

Zaujímavé je, že pán Glovíčko akosi pozabúda preveriť tzv. e-pay karty, ako aj niektorých konečných prijímateľov, ktorí sa vyskytujú akosi častejšie. A čo tak napísať reportáž o zamestnankyni ministerstva, ktorá si schválila na svojom občianskom združení rozpočet. Zabúda tiež na nesplnené sľuby a iné kauzy. Ale kamarátom sa asi zle nerobí.

Zdá sa, že politická kampaň už začala. Tvrdo, nekompromisne. Kto má medzi novinármi viac kamarátov, ten vyhráva.Politický nominanti, úradníci a politici, ktorí v politike neohúrili, sa začínajú uplatňovať v tom, v čom im to ako-tak ide. V mediálnej kampani.

Ktože za tým bude? Okydávaní sú SDKÚ-DS, KDH, MOST-HÍD, SMER-SD…No kto asi?

A aby sme si naliali čistého vína. Tak, ako budem, ja častovaní za straníckeho agitátora, tak sú straníckymi agitátormi autori tohto obvinenia. Pretože každé vyjadrenie názoru predstavuje prejav sympatií či antipatií.

Apropo nie som stranícky agitátor. Som len znechutený z neustálych politických turbulencií, zneužívania printových a elektronických médií a celkovej situácie.
A najsmiešnejšie je to, že teraz bude za BLUE-POSITIVE. Ale ak napíšem článok v prospech R. Sulíka, pretože ho považujem i napriek jeho pokrivenej principiálnosti za jedného z nadaných a šikovných ľudí, bude pochopiteľne SAS-POSITIVE. No, bábo, teraz raď!

 

 

 

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 380288x
Priemerná čítanosť článkov: 3657x

Autor blogu

Kategórie