Založ si blog

Škorpióni v SaS

Malí a slabí sú niekedy zlostní a zákerní. Na vine je závisť, komplex alebo iná „cnostná“ vlastnosť. A závisť plodí zákernosť a zlobu.

Malý chlapec niekedy závidí staršiemu chlapcovi. Starší má frajerky, môže chodiť sám von, do školy, dostáva vyššie vreckové a môže už aj šoférovať.
Je samostatnejší, skúsenejší. No samé výhody. Malý chlapec sa preto niekedy na staršieho hnevá. Navonok ho nemá rád a ticho mu závidí.

Neviem si inak vysvetliť to, prečo má SaS potrebu sa so všetkými hádať. Pekne poporiadku.
Prvá vláda Mikuláša Dzurindu, ktorej lídrom bolo t.č. SDK, založila predvolebnú kampaň na antimečiarizme. Vyšlo jej to. Vytvorila krehkú koalíciu s novicmi, ktorí sa ukázali ako slabý článok v inak veľmi silnej reťazi.

Druhá vláda Mikuláša Dzurindu založila svoju kampaň na antificoizme. Opäť úspešne. Vytvorila opäť krehkú vládu a opäť boli slabým článkom novici-mladí a draví podnikatelia, politici. Prejavili sa aj historické krivdy ešte z čias SDK, ale starí bardi sa vedeli vždy dohodnúť.

Na tretí pokus to nevyšlo. Voličské znechutenie sa prejavilo napriek nesporným pozitívam oboch vlád Mikuláša Dzurindu, ale súčasne i z dôvodu  fatálnych chýb. Zvíťazila zmena v podobe SMER-SD. Napriek katastrofickým scenárom, žiadna tragédia sa nekonala.

Zo štvrtých volieb v poradí v roku 2010 vychádza víťazne a s gigantickým náskokom SMER-SD, ale nedokáže vytvoriť vládu. Matematika nepustí ani napriek nesporne obrovskej mase ľudí s konzistentným názorom v prospech strany SMER-SD a vládu vyskladá opäť Mikuláš Dzurinda (áno, formálne Iveta Radičová, ale povedzme si narovinu, ako to vlastne bolo…)
A chyby sa opäť opakujú. Kampani dominuje opäť téma „antifico“.  Mikuláš Dzurinda vstupuje znovu do tej istej rieky a lepí vzniknutú dieru v pravicovom koláči novicmi- podnikateľmi a ambicióznymi budúcimi politikmi. História sa opakuje a najslabším ohnivkom je zas a znova novic- mladí bardi s veľkými oslavnými chválospevmi a revolučným nadšením vytvárať silný pravicový blok ako protiklad SMER-SD. Ibaže trojnohá stolička nie je stabilná a nikdy nebude.

Piate voľby – predčasné, klopú na dvere.
Stabilita pravice je v nedohľadne. Akosi nechápem tú agresiu SaS voči partnerom, s ktorými sa ešte donedávna usmievali za jedným stolom. Nechápem snahám SaS s každým bojovať, každého uraziť a každého mediálne ničiť.
Nechce sa mi veriť, že toto má byť nóvum v politike, alebo nástup akejsi novej tradície. Nemôžem uveriť, že by niekto zvolil tak agresívny spôsob získavania sympatii voličov, ako pozorujem zo strany predstaviteľov SaS, ktorí obviňujú SDKÚ-DS, KDH, MOST-HÍT a samozrejme už tradične SMER-SD.

Mám zlý pocit, že sa snažia podpásovými ranami, dobre mierenými na rebrá svojich politických pravicových spojencov získať tých, ktorí sú vstupenkou k politickej moci- voličov. O čo sa tu hrá? Chce snáď SaS kopírovať SMER-SD?

Predvolebná stratégia je jasná. Bojujú proti všetkému a proti všetkým. Len nech mi niekto netvrdí, že aj toto je kvôli princípu.

O čo tu ide? Prečo sa snažia verejnosť presvedčiť o tom, že sú nositeľmi absolútnej pravdy?

Zarazilo ma, ako spupne, s dávkou arogancie a nádychom vydierania na svojom webe strana Sloboda a Solidarita skonštatovala, že bez nich si nikto ani „neškrtne“. Svedčí to o tom, že SaS má jasno. Jasno mali aj vtedy, keď položili vládu SR… Čo nám teda dokážu voľby ponúknuť? Dokážu tri pravicové strany spoločne uchopiť odistený granát? Udržia ho pevne zovretý, aby neexplodoval? Pretože potom by z pravice už nič neostalo. Definitívne.

Strana SaS my pripomína starú bájku o žabe a škorpiónovi, ktorú sa pokúsim voľne prerozprávať.

Škorpión sa chcel dostať na druhú stranu rieky a prosil žabu, aby preniesla na svojom chrbte.
Žaba namietala, že sa ho bojí, pretože ju môže jedným bodnutím otráviť.
Škorpión ju prosil a argumentoval celkom logicky tým, že ak by ju bodol a otrávil, predsa sa utopí nielen žaba, ale aj on.
Žaba tento rozumný argument akceptovala, vzala škorpióna na svoj chrbát a začala plávať na druhú stranu rieky. Keď boli asi v strede rieky, žaba odrazu pocítila na boku ostrú bolesť. Ihneď pochopila, že ju škorpión bodol.
Vraví mu: „Škorpión, čo si to urobil, veď veľmi dobre vieš, že teraz sa obaja utopíme!“
Škorpión odpovedal: „Ja viem, ale ja už iný nebudem!“.

 

PS: Ja viem, vyzerá to tak, že som vysadený na stranu SaS. Áno, ale iba trochu. A to preto, lebo ma to fakt štve. Štve ma, že v SaS je mnoho skvelých ľudí. Ale tí hlavné slovo nemajú. A tí, ktorí ho majú, presviedčajú nás, ako dobre to myslia. Ale akosi sa s tým presviedčaním nedarí…

 

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

František Oľha, Jozef Božik

Prešov chystá úsporné opatrenia, v rozpočte eviduje výpadok 10 miliónov eur

18.04.2024 17:24

Budú sa týkať najmä prevádzky mestského úradu a obmedzenia prác, ktoré boli naplánované v rámci údržby budovy. Rovnako sa nebudú opravovať ani mosty.

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 379629x
Priemerná čítanosť článkov: 3650x

Autor blogu

Kategórie