Založ si blog

Mám to! Viem, ako podnikateľ porazí korupciu!

Dlho som uvažoval nad tým, prečo úspeční podnikatelia vstupujú do politiky.
Zaujalo ma, ako hlasno kričia po boji s korupciou. Zdalo sa mi to podozrivé. Ale prišiel som na to.

Podnikatelia, ktorí žili pomerne úspešne, často obchytkávali kľučky na rôznych úradoch, ministerstvách. Veď to poznáme. Tam kamarát, tam spolužiak, tam sused, svokor, bratranec či frajer mojho kamaráta. Ten vybaví to, iný zase ono. A to samozrejme súvisí s odovzdávaním úplatkov, alebo provízií. Ako to kto nazve.

O čo však ide podnikateľovi? O čo najmenšie náklady a najväčší zisk predsa!

Šikovní podnikatelia na Slovensku to dobre vymysleli. Ak vstúpia do politiky, už nemusia dávať úplatky nikomu. Nepotrebujú nikoho oslovovať. Jednoducho dohadzujú sami a sebe…

Nemusia sa s nikým deliť, robia to pre seba. Minimalizujú tým možnosť usvedčenia z korupcie, hoci ak si dosadia ešte „nenabaleného“ kamaráta do funkcie, práve tam hrozia obvinenia z rôznych podozrení z korupcie a pod. Ale títo podnikatelia ostávajú čistí a ich korupcia neodhaliteľná. Veď akoby mohla! Predsa nebudú dávať úplatok sami a sebe!

Firmy aj tak riadili manažéri a zamestnanci, tak ju stačí len formálne prepísať a kandidovať do NR SR. A zákazky sa sypúúúú. Možno nie priamo, to by bolo hlúpe a okaté. Podnikateľ predsa nie je hlupák a priamo sa na štátny rozpočet nenasaje. Na to tu slúži spleť rôznych kamarátov. Blízkych. A hups! Aké je všetko transparentné!

Vlastne som sa trochu zmýlil, keď som tvrdil, že som na to prišiel ja. Istí podnikatelia na to prišli a dnes sedia v parlamente a tešia sa zo štátnych funkcií, na ktorých si statočne užívajú.

A asi tri krát do roka, keď jedia obyčané a tučné pečené stehno z vola na súkromnej večeri za tisíce eur, si spomenú na hladných a oklamaných Slovákov, ktorí ich volili. Ale nespomenú si preto, že majú plné bruchá a je im ľúto hladných voličov.

Spomenú si preto, lebo na kamerovom systéme svojej miliónovej vily vidia, ako za 5 metrovým múrom ľudia slintajú na ich kanadský trávnik, pretože cítia toho pečeného vola, ktorého im títo podnikatelia/politici sľúbili, ale zatiaľ ho ešte nevideli.

Títo chudáci spoza 5 metrového múru vôňu toho pečeného vola stále cítia a veria, že ho aj raz ochutnajú.

A zatiaľ, čo oni cítia a idealizujú, hyeni hodujú.

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 379711x
Priemerná čítanosť článkov: 3651x

Autor blogu

Kategórie