Založ si blog

Opäť niečo pre mladšie ročníky. .. (dôležité! )

Úžasné sledovať mladú generáciu, ktorá je schopná kritického myslenia, racionálneho uvažovania a tvorby logicky odôvodnených záverov bez emotívneho podfarbenia. Ste budúcnosťou spoločnosti. Ale pozor! Je Vás hrôzostrašne málo. Jednotky percent, s dávkou pesimizmu promile. Spájajte sa, buďte transparentní, komunikujte, formulujte svoje predstavy, pozorne počúvajte názory iných, aj keď s nimi nesúhlasíte. Tolerujte sa, neodsudzujte, zohľadňujte chyby aj úspechy úspešných demokracií pri záchrane tej našej, defektnej.

Každá poctivá cesta je náročná. Náročná na získavanie vedomostí, skúseností. Nielen pracovných, ale i životných. Nebude jednoduchá a neprejdete ju za rok. Keď ňou pojdete, budujete stabilný základ, na ktorý budeme hrdí my, Vy, Vaše deti. Budete sa mať stabilne veľmi dobre a všetci vo Vašom okolí tiež. Preto akí ste, takými sa obklopujete a takú spoločnosť vytvárate. Ste vzorom a motiváciou pre slabších jedincov, ibaže si to mnohorát oni, ani Vy neuvedomujete. Stabilné prostredie, ktoré vybudujete, poskytne stabilitu všetkým. A výsledok bude hmatateľný ihneď, nie o desiatky rokov.

Súčasne budete konfrontovaní pokušeniami. Budete vidieť, že sa dá žiť aj inak. Hneď na vedľajšej koľaji, ktorá ide paralelne s Vašou. Spozorujete iný život. Jednoduchší, menej náročný, pohodlnejší, luxusnejší, zameraný na maximalizáciu osobného prospechu, na riešenie výlučne svojho záujmu na úkor záujmu suseda, príbuzného. Vaše zručnosti, vzdelanie, kompetencie môžu spôsobiť, že budete vyčnievať z davu a naskytne sa Vám ľahká cesta k získaniu benefitov, zaručujúcich pohodlný a jednoduchý život. Zaručí Vám niekoľko domov, áut, či zlatých hodiniek, niektorým aj spoločensky významné a výnosné pozície. Umožní využiť príležitosť získať čosi aj pre seba alebo svojich blízkych. Verejná zákazka, informácie… Začnete tolerovať kolegov a nových priateľov, ktorí sa rozhodli svoju šikovnosť využiť na získanie napríklad verejných funkcií a maximalizáciu osobného prospechu. Budete svedkami, ako Váš kolega riadil na ministerskej chodbe procesy tak, aby jeho príbuzný získal zákazku bez transparentnej súťaže, financovanú z peňazí občanov. A napadne Vám tisícka argumentov, prečo to budete tolerovať aj naďalej. A miera citlivosti bude klesať s nárastom Vašej tolerancie ku korupcii.

Stabilita takto dosiahnutého životného šťastia, zameraného na maximalizáciu osobného prospechu však bude plytká, iluzórna, bez pevných základov. Nestabilita bude zákonite viesť aj k nestabilite fiktívneho blahobytu, spoločenského postavenia. Za Vašich chrbtom budú čakať na príležitosť rovnakí, ako Vy. Skôr či neskôr začne defektný systém produkovať príležitosti pre osoby, ktoré svojou kvalifikáciou, neuvedomelosťou, možno aj nižším intelektom a krátkozrakým videním budúcnosti povedú seba aj svoje okolie nevedome k autodeštrukcii.

Nie, nehovorím o budovaní komunizmu, ani štátu blahobytu. Maximalizujme osobný prospech, ale štúdiom, praxou, nie zneužívaním svojho postavenia. Participujme na veciach verejných, angažujme sa, myslime kriticky, analyzujme. Vytvárajme závery a diskutujme o nich s oponentom. Argumentujme, ponúkajme logické úvahy bez zvýšenia hlasu, ktorý sa prejavuje vždy pri absencii intelektu. A podnecujme ostatných k tomu, aby sa spájali, vytvárali komunity, ktorých cieľ je zdravá spoločnosť, vyžadujúca konanie v súlade s princípmi demokratického štátu všade, kde je to možné. Na súde, na úrade, na polícii či prokuratúre. Bez akýchkoľvek výhovoriek a podmienok vyžadujme od verejných inštitúcií kvalitu. Vyžadujme kvalitu od volených zástupcov, kandidujúcich a zvolených do národnej rady, ale aj do miestnych a regionálnych zastupiteľstiev územných samospráv.

Onedlho budú komunálne voľby. Môžeme to skúsiť. Ako generálku na tie parlamentné. Voliť nie podľa toho, kto čo pekné povedal. Pomenovať to, čo chceme, to už dnes nestačí. Je to lacný populizmus, ktorý za vyše 30 rokov viedol k deformácii demokracie, k polčasu rozpadu tohto štátu a je potrebné ho odmietnuť. Treba sledovať kandidáta komplexne. Jeho vzdelanie, jeho činy pred vstupom do politiky, jeho aktuálne aj minulé dodržiavanie hodnotových princípov a zmenu jeho postojov napr. pri akceptácii podozrení z korupcie či klientelizmu svojho kolegu.

Verím, že nová generácia, znalá sveta a pomerov vo vyspelejších demokraciách, nájde odvahu výjsť z komfortnej zóny a začať verejne participovať na vývoji spoločnosti a budovaní kvalifikovanej verejnej správy. Nie pre túžbu byť poslancom či predsedom NR SR, ale pre túžbu ukázať, že nie sme stratená spoločnosť, stratený štát a ani stratená generácia.

Video, ktoré pripájam, ma zaujalo svojim racionálnym, jednoduchým a kritickým prejavom k aktuálnym témam. Bez emócii, nenávisti, s cieľom vysvetľovať, argumentovať, podnietiť k úvahe.

 

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

Titanic - fotografia ľadovca

Hodinky najbohatšieho muža na Titaniku sa predali za viac ako milión libier

28.04.2024 16:28

Zlaté vreckové hodinky, ktoré patrili najbohatšiemu cestujúcemu na palube Titaniku, sa predali za takmer 1,2 milióna libier.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 380536x
Priemerná čítanosť článkov: 3659x

Autor blogu

Kategórie