Založ si blog

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

Aby sme si uvedomili, v akej šialene zaostalej krajine žijeme, porovnajme si, ako rešpektujú základné ľudské práva naši susedia v Rakúsku a ako my na Slovensku.

Vytrhnúť dieťa rodičom z rúk a odviesť ho do cudzieho prostredia, aby samé znášalo bolesť, odlúčenie, strach z medicínskych výkonov zanecháva na dieťati celoživotnú traumu. A ešte aj dnes sa v jednoduchej spoločnosti nájdu mentálne obmedzení rodičia, ktorí túto traumu podporujú a ešte hrdinsky vyslovia želanie, že ak bude rumázgať, len mu naložte na riť, nech sa zocelí. Na takýchto rodičov „tradičnej rodiny“ by mali poslať fínskych sociálnych úradníkov…

Opakovane poslankyňa Marcinková a poslanec Ledecký predložili návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, ktorý ustanovuje práva týchto pacientov na nepretržitú prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti v národnej legislatívne.
Bolo psou povinnosťou návrh zákona prijať. Bez ohľadu na to, kto ho predkladal.

Súčasná vládna koalícia mala príležitosť ukázať, že je schopnejšia, ako tá predošlá. Že jej ide o dobrú vec. Že nedovolí traumatizovať deti. Že deti, rodičia a rodina sú nad politickými záujmami. Veď si dobre pamätáme, že keď sa chce, nájdu sa stámilióny na šialené výdavky z večera do rána. Tu ide o jeden matrac hoci aj na zemi. Jedno hlúpe kreslo. Alebo možnosť doniesť si vlastné, ak nemocnica nemá prostriedky, lebo v tomto štáte sa rozkradne úplne všetko.

Návrh zákona neprešiel. Vládna koalícia za práva detí nehlasovala. Je smutné, že sme mohli zvýšiť kvalitu zdravotnej starostlivosti. Nezvýšime. Lebo deti, rodičia a rodina si to nezaslúži.

S hospitalizáciou dieťaťa mám osobnú skúsenosť. Deti ako v kotercoch. Mĺkvo ležia, plačú. Každé ráno o 05.00 hod. šoková terapia! Ostré svetlo, meranie teploty. Potom pozbieranie teplomerov a vypnutie svetla. Deti preľaknuté, dezorientované. Preväzy, ošetrenia, zdravotnícke úkony. Nikto nič dieťaťu nevysvetlí. Dieťa je len predmet.

Samozrejme, nie je to pravidlom. Nájdu sa úžasní doktori a doktorky, sestričky a zdravotnícky personál, ktorí sú k deťom chápajúci, vľúdni, milí, citliví. Ale je ich ako šafránu a väčšina detí prežíva pobyt v permanentnom strese. Tie strašné scény, keď prichádzajú a najmä odchádzajú rodičia. Nikto sa tým na Slovensku nemieni zaoberať. Sme v mnohých veciach veľmi zaostalou krajinou. Nevieme v tak jednoduchej veci zjednať nápravu.

 

AKO TO JE TEDA S HOSPITALIZÁCIOU DETÍ V NEĎALEKOM RAKÚSKU?
(pre pochopenie, čo zanechala totalita nielen v našej krajine, ale aj v našich hlavách, keďže tento stav tolerujeme a opakovane nami zvolení zástupcovia odmietli chrániť záujem dieťaťa)

(Zdroj: https://www.gesundheit.gv.at/gesundheitsleistungen/krankenhausaufenthalt/kinder-im-krankenhaus.html)

Deti v nemocnici
Pobyt v nemocnici je mimoriadnou výzvou pre dieťa, ale aj pre jeho rodičov. Dieťa v tomto období potrebuje najmä rodičov, preto mnohé ambulancie ponúkajú aj možnosť zobrať si so sebou opatrovateľku. Môže byť tiež užitočné, ak sa rodičia s dieťaťom o nadchádzajúcom pobyte v nemocnici porozprávajú včas. O procedúrach v príslušnej nemocnici sa môžu rodičia vopred informovať.

Ako môžete pripraviť deti na pobyt?
Ak sa blíži pobyt v nemocnici, rodičia sa môžu s dieťaťom porozprávať v ranom štádiu – primerane jeho veku – a pripraviť ho na to, čo ho čaká.

Rodičia môžu svojmu dieťaťu primerane veku vysvetliť, prečo musí ísť do nemocnice a čo sa tam bude robiť, aby sa uzdravilo a cítilo sa lepšie.
Odborníci odporúčajú nebagatelizovať a nemlčať o potenciálne bolestivých vyšetreniach, ale radšej byť otvorený a úprimný. Dieťa by malo vedieť, že napríklad pri odbere krvi dôjde ku krátkemu pichnutiu a vytečie krv, alebo že ho po zákroku môže spočiatku bolieť. Čoskoro sa bude opäť cítiť lepšie.
Rodičia môžu poskytnúť svojmu dieťaťu bezpečnosť tým, že tam budú.
V mnohých ambulanciách máte možnosť navštíviť oddelenie aj predtým s dieťaťom. Potom mu už aspoň okolie nie je také cudzie.
Tento čas by mal podľa odborníkov využiť každý, kto dokáže pripraviť svoje dieťa na pobyt v nemocnici. Na túto tému existuje množstvo kníh pre deti. S prípravou pomáha aj detská lekárnička, ktorá dokáže zahnať strach.

Ako sa môžu rodičia na pobyt pripraviť?
Pre rodičov môže byť užitočné, keď sa pri prvom kontakte s oddelením dozvedia, čomu presne budú oni a ich dieťa čeliť. V nemocnici majú rodičia možnosť informovať sa aj o informačných materiáloch, bežných postupoch a podmienkach na mieste. Prostredníctvom webovej stránky kliniky môžete získať prvý dojem a získať odpovede na svoje otázky týkajúce sa pobytu.

Je možné vziať so sebou rodiča?
Pobyt v nemocnici je pre deti a rodičov výnimočná situácia. To je presne miesto, kde dieťa potrebuje svojho opatrovateľa (opatrovateľov). Blízkosť a starostlivosť rodičov môže podľa odborníkov uľahčiť nemocničnú liečbu a podporiť proces uzdravovania. Mnohé kliniky a oddelenia detského a dorastového lekárstva preto ponúkajú, že zoberú so sebou aj opatrovateľku dieťaťa. Vo väčšine prípadov je možné prenocovať na lehátku v detskej izbe. Niektoré kliniky majú aj špeciálne izby pre matku/otec a dieťa. V závislosti od miestnych podmienok môže byť ubytovanie možné len v inej budove v areáli kliniky.

Charta pre deti v nemocnici
Európska asociácia pre deti v nemocniciach alebo skrátene EACH je európska zastrešujúca organizácia, ktorá sa zasadzuje za blaho chorých detí v nemocniciach a iných zdravotníckych zariadeniach. EACH stanovila desať práv pre deti a opatrovateľov na uspokojenie ich potrieb pred, počas a po pobyte v zdravotníckych zariadeniach. Mnohé aspekty Dohovoru o právach dieťaťa možno nájsť v desiatich článkoch. Cieľom je vytvoriť čo najlepšie podmienky pre všetky deti na dosiahnutie „najvyššej dosiahnuteľnej úrovne zdravia“.

1. Deti by mali byť prijaté do nemocnice len vtedy, ak potrebné lekárske ošetrenie nemožno rovnako dobre poskytnúť doma alebo na dennej klinike.

2. Deti v nemocnici majú právo mať svojich rodičov alebo iného opatrovateľa vždy pri sebe.

3. Keď je dieťa prijaté do nemocnice, všetkým rodičom by sa malo ponúknuť prijatie. Mali by byť podporovaní a povzbudzovaní, aby zostali. Rodičom by nemali vzniknúť žiadne ďalšie náklady ani strata príjmu. Aby sa rodičia mohli podieľať na starostlivosti o svoje dieťa, mali by byť informovaní o základnej starostlivosti a každodennom živote na oddelení. Vaša aktívna účasť by mala byť podporovaná.

4. Deti a rodičia majú právo byť informovaní spôsobom primeraným ich veku a chápaniu. Mali by sa prijať opatrenia na zmiernenie fyzického a duševného stresu.

5. Je dôležité brať dieťa vážne. Vždy by mal vedieť, čo sa s ním deje a že čas v nemocnici je nevyhnutný na to, aby sa uzdravil. Presné informácie umožňujú dieťaťu udržať si aspoň čiastočnú kontrolu nad liečbou. Lekári a rodičia by nikdy nemali „žonglovať“ so slovnou zásobou dieťaťa, ktorému nerozumie. Informácie pre deti by mali byť primerané veku a chápaniu dieťaťa.

6. Deti a rodičia majú právo byť zapojení do všetkých rozhodnutí, ktoré ovplyvňujú ich zdravotnú starostlivosť. Každé dieťa by malo byť chránené pred zbytočnými lekárskymi zákrokmi a vyšetreniami.

7. O deti by sa malo starať spoločne s deťmi, ktoré majú podobné vývojové potreby. Deti by nemali byť prijímané na oddelenia pre dospelých. Nižšia veková hranica pre malých návštevníkov detí v nemocnici by nemala byť stanovená.

8. Deti majú právo na prostredie zodpovedajúce ich veku a stavu, ktoré im poskytuje široké možnosti hry, rekreácie a vzdelávania. Prostredie by malo byť plánované pre deti, zariadené a personálne vybavené tak, aby vyhovovalo potrebám detí.

9. Deti by sa mali liečiť na detskej klinike alebo oddelení. Podľa charty EACH je starostlivosť o deti v rovnakej miestnosti ako dospelí neprijateľná. Okrem špecializovanej medicíny a personálu so skúsenosťami s deťmi ponúkajú tieto oddelenia aj ďalšie výhody: Sú vybavené prispôsobeným deťom, napríklad detským nábytkom, pestrými farbami stien alebo nástennými maľbami. Deti majú právo na prostredie primerané ich veku a stavu. Mali by tiež dostať rozsiahle príležitosti na hranie, relaxáciu a navštevovanie školy.

10. O deti by sa mal starať personál, ktorý je vyškolený a citlivý na to, aby reagoval na fyzické, emocionálne a vývojové potreby detí a ich rodín.

11. Kontinuitu v starostlivosti o choré deti by mal zabezpečiť tím.

12. S deťmi by sa malo zaobchádzať taktne a s porozumením a ich súkromie by sa malo vždy rešpektovať.

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

A je to vonku! Taraba prichytený!

28.01.2024

Politici vedú dva životy a majú dve tváre.

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 380393x
Priemerná čítanosť článkov: 3658x

Autor blogu

Kategórie