Založ si blog

Pán Matovič, hanbím sa za Slovensko

Žijeme v krajine, kde sa očakávali zmeny. Zmeny za slušné Slovensko. Ich garantom mal byť politik s najhlasnejšou populistickou kampaňou. Dnes je Igor Matovič predseda vlády, ktorý uráža vedcov a expertov, ktorí v tomto štáte zachraňujú to, čo tu ešte má zmysel zachrániť. Neodišli za vyššími zárobkami, ostali na Slovensku, aby si vypočuli, že sú vrahovia, lobisti, hlupáci, sabotéri, fašisti. Tak takého my máme predsedu vlády Slovenskej republiky.

1. Pandemická komisia. 
Ak si pozrieme jej štatút, pochopíme, že je zložená z väčšiny koaličných politických nominantov. Nebudem venovať čas ich kvalifikácii a kompetenciám, keďže kauzy s diplomovkami hovoria sami za seba. Experti sú v minorite. Nenájdeme v nej už ani prof. Krčméryho. Komunikujú s verejnosťou prostredníctvom sociálnych sietí a verejne sa čudujú, že ich predseda vlády neoslovil a sú napriek ochote pomôcť nepotrební. Pán Matovič, ako expert na rôzne vedecké disciplíny zrejme pomoc odborníkov nepotrebuje. Pandemická komisia nepovažuje za potrebné prijímať rozhodnutia po predchádzajúcom konsenze významných expertov na Slovensku, ktorí oslovení z neznámych dôvodov neboli. Kto teda prijíma rozhodnutia, ak nie sú posudzované kvalifikovanými expertami z oblastí virológie, infektológie? Politici? Je možná snáď najabsurdnejšia predstava, že sa rozhodnutia prijímajú spôsobom omyl-pokus na základe presadzovania emotívnych požiadaviek názorovo a náladovo nestáleho pána Matoviča?
Doposiaľ neboli verejnosti predstavené variantné riešenia, modelové situácie, kto bude interpretovať a ako výsledky testovania, k akým opatreniam budú viesť, ako budú personálne a finančne podporované oblasti zdravotníctva, dohľadávania poteciálne infikovaných, aké schémy pomoci budú v Bruseli predložené na schválenie pomoci tým, ktorí na súčasnú situáciu najviac doplácajú. Nič. Alebo ich práve Vy poznáte? Pochybujem.
A na otázku novinára kedy počujeme šokujúcu odpoveď, že sa tomu premiér a minister financií ešte nedostali a teraz je priorita COVID19 a ostatné musí počkať… Takže v našom štáte sa nič nedeleguje na nižšie stupne riadenia (kde našťastie pracujú experti a nie politici), ale všetko asi rieši sám predseda vlády a minister. Neprijemné predtuchy o neschopnosti riadiť krajinu sa napĺňajú.

2. Komunikácia
Situácia je vážna. Ľudom sa idú obmedzovať ústavné práva. Priznajme, že odôvodnene. Žiadne ochorenie nemožno podceňovať. Túto vážnu situáciu však treba s pokorou vysvetliť a občanov štátnicky osloviť, zjednotiť a požiadať o pomoc. Pretože sú to práve občania, kto to bude musieť vydržať. Bez príjmu, ak nesplnia podmienky na pomoc, ktorá im nepokryje možno ani splátky hypotekárneho úveru, pôžičky a náklady na základné životné potreby. Títo ľudia, na ktorých stojí hospodárstvo tejto krajiny budú musieť túto krajinu v čase núdze podržať. Nie pán Matovič a ani minister či predseda NR SR, alebo poslanci, ktorí neprídu ani o cent svojho príjmu, rozvážanie sa vo vládnej limuzíne. Realita? Namiesto spájania a solidarity len represia, vyhrážky pokutami, vymýšľanie trestov, sankcií, prekážok, alibistické obchádzanie zákonov.
Počas prvej vlny sa prejavila aj vlna solidarity. Dnes sú kritické príspevky cenzúrované, odborné kapacity, ktoré s pokorou a trpezlivosťou vysvetľujú vedecké štúdie a poznatky, sú nazývaní fašistami a „nejakými kuvíkami“. Ponuka pomoci najvyšších expertov v SR je označená ako sabotáž a podraz. Lekár upozorňuje na závažnosť situácie a namiesto odbornej reakcie sa na neho na sociálnych sieťach vyroja poslanecké stranícke sršne OĽaNO s kýblami obvinení, bulvárnymi informáciami o jeho korupcii či lobingu v štýle JPP (jedna pani povedala), spájaní s oligarchami a minister Naď, ktorý akosi veľmi rýchlo vyrástol z opozičného sympatického politika na veľké papalášske ministerské zviera zhrubnutým hlasom vyzýva na to, aby si nezávislá apolitická profesijná organizácia vymenila neschopného šéfa. Akosi zabudol na svoje rodinné pôsobenie v Bruseli. Odborná diskusia sa nahrádza pranierovaním podľa vzoru istého kontroverzného podnikateľa. Prešľapy sa zakrývajú činnosťou polície. (Mimochodom, dobrá práca, dámy a chlapi.)

3. Testy za 57 000 000 EUR
Tie testy, ktoré najprv predseda vlády označil za nepresné, pre plošný účel nespoľahlivé. Ale keď sa idú nakupovať, odrazu sú to testy jedinečné a na takmer 100 % spoľahlivé. Aký zázračný názorový obrat. A po nákupe a o pár dní priznal opäť ich nepresnosť. Dokonca vyhlásil, že negatívny výsledok neznamená, že ste negatívny…

Ignoruje varovanie odborníkov, o. i. epidemiologičku Lekárskej fakulty UK, Regionálneho úradu zdravotníctva, ako aj ďalších:
Silvia Pastoreková, riaditeľka Virologického ústavu SAV, Biomedicínske centrum SAV
Boris Klempa, Ústav virológie SAV, Biomedicínske centrum SAV
Richard Kollár, Katedra aplikovanej matematiky a štatistiky,
Fakulta matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského

Pavol Čekan, MultiplexDX
Peter Celec, Ústav molekulárnej biomedicíny, Lekárska fakulta Univerzity Komenského
Alexandra Bražinová, Ústav epidemiológie, Lekárska fakulta Univerzity Komenského
Peter Visolajský, Fakultná nemocnica Nitra
Vladimír Krčméry, Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety.
(https://dennikn.sk/2110562/spolocne-vyhlasenie-slovenskych-vedcov-k-aktualnej-epidemickej-situacii-na-slovensku/)

Upozorňujú nielen na nesprávne informácie, ktoré členovia vlády Matovič, Naď, Krajniak na verejnosti chybne interpretujú, ale varujú tiež pred hrozbou šírenia infekcie z dôvodu nespoľahlivosti testov.
A predseda vlády? Nič. Sú to zrejme tiež sabotéri, fašisti, kuvíci.

Nikto netvrdí, aby sa netestovalo, ako s obľubou a predstieranou nechápavosťou tvrdí predseda vlády v snahe odpútať pozornosť od neschopnosti argumentovať vecne, odborne a slušne.
Ide o nebezpečnosť vyhlásení pána Matoviča. Nebezpečenstvo a všeobecné ohrozenie  vyplýva z faktu, že pán premiér chce vypustiť medzi zdravých ľudí osoby s falošne negatívnym testom a potvrdením o jeho vykonaní, ktoré majú byť cestou k slobodnejšiemu pohybu medzi ľuďmi. Zdraví budú diskriminačne obmedzení na pohybe. O tých ale nejde. Ide o pokračovanie šírenia vírusu pod garanciou štátu, ktorá plynie z certifikátu z testovania.
Keď si spomeniem na tie letné mesiace a donedávna plné bary, puby, MHD, školy plné detí bez rúška, tak mám obavu, či si pán premiér v odbornosti postačí sám.

Testy mohli byť validované inými, presnejšími metódami. Odmietli. Mohli byť validované aj počas pilotného testovania na Orave a v Bardejove. Opäť odmietli. Prečo? Prevalil by sa škandál?

4. Stručný príklad zlyhania testov a rizík
Existuje nekonečný rad štúdií, testov, ktoré odhadujú senzitivitu testov niekde na úrovni 30-70% (priemer 50%). Teda schopnosť zachytiť pozitívneho. Špecificita, teda schopnosť testov rozlíšiť vírus sars-cov-2 od iných vírusov je síce vysoká, no nezanedbateľná. 99%.
Zo vzorky 100 000 ľudí hrozí, že sa za pozitívnych označí 5000 osôb. Ale pozor. Z toho 1000 osôb budú falošne pozitívni (1% zo 100 000 ľudí – špecificita). Skutočne pozitívny bude počet 4000 ľudí. Ale ďalších 50%, t. z. cca 4000 osôb bude falošne negatívnych (cca 50% senzitivita).  Nuž a pri plošnom testovaní sa bavíme o desiatkach tisícoch infikovaných ľudí, posilnených v pohybe pánom Matovičom s negatívnym testom v mobilite. A o ďalších tisícoch zdravých v povinnej karanténe, vrátane ich rodinných príslušníkov…

5. Zákazka
Ide o právo, transparentnosť a právny štát. Teda malo by ísť.
Ako je možné, že v súťažných podkladoch bola požiadavka na senzitivitu 97% a už v čase predkladanej ponuky bolo zrejmé, že uvedená ponuka túto podmienku nespĺňa a napriek tomu sa s uchádzačom uzavrela zmluva?
Ako je možné, že z pomedzi 20 záujemcov bola schopná tak rýchlo zareagovať na dodanie v krátkej lehote len jedna firma? Kde je zápisnica s preukázaným splnením podmienok účasti a predloženými kritériami, ktorými boli cena a rýchlosť dodávky? Podľa T. Druckera, citujem: „v dozornej rade firmy Eurolab Lambda má byť MUDr. Ivan Juráš, ktorý v roku 2001 zakladal spolu s Richardom Sulíkom, Robertom Mistríkom, Jurajom Drobom, Ľubomírom Galkom a ďalšími Liberálny dom s.r.o. Jediným spoločníkom je aktuálne Sloboda a solidarita.“
Prečo toľko netransparentnosti a tajomstiev?
Zbytočne sa vytvára obraz korupčnej schémy, podporovaný informáciami, že k dodávateľovi má blízko strana SaS, ktorá ovláda štátne hmotné rezervy. A nakúpom testov sa spor medzi pánmi Sulíkom a Matovičom zázračne vytratil.

6. O čo teda ide? Skutočne o zastavenie priebehu šírenia vírusu? Alebo len o zákazku?
Šírenie vírusu podľa expertov obmedzí v prvom rade zníženie mobility obyvateľov a rozumná prevádzka obchodov a iných prevádzok. Tá bola prakticky od prázdnin neobmedzená a bez akejkoľvek ochrany. Falošné správy o premorení Chorvátska sa nenaplnili, Chorváti sú na tom dokonca štatisticky lepšie. Druhú vlnu sme podľa očakávania akcelerovali vlastnou nezodpovednosťou a nelogicky sme v tom pokračovali doposiaľ. A zrejme tak skoro neskončíme, keďže Vláda SR má názor, že odborné závery absolventov vysokej školy života a kúpených diplomoviek sú hodnotnejšie, ako odporúčania popredných slovenských vedcov, ktorí sa našťastie tešia vďake a pozornosti odbornej, ale vo veľkom rozsahu aj laickej verejnosti.  Záslužne suplujú úlohu vlády a zrozumiteľne komunikujú problematiku testovania, opatrení, obmedzení a zodpovednosti.

Pán Matovič stavia celý úspech na absolvovaní testu, pritom podľa vyjadrení odborníkov musí vedieť, že síce zopár tisíc infikovaných testovanie odchytí, ale zopár tisícom infikovaných s negatívnym testom zvoľní mobilitu a rizikové skupiny vystaví ohrozeniu. Hrozí mu tak, že sa stane adresátom presne takých slov, aké adresoval koaličnému partnerovi, ako aj odborníkom o tom, že majú na svedomí zdravie tisícok a životy stoviek ľudí.

Pán Matovič musí ďalej vedieť, že v okresoch s nízkou prevalenciou, teda pomeru infikovaných k celkovému počtu, alebo ešte inak, tam, kde nie sú ohniská nákazy, je testovanie absolútne neefektívne a testy mohli byť použité radšej v nemocniciach a seniorských zariadeniach.

Pán Matovič vie a musí vedieť, že šíreniu zabráni len rozumné obmedzenie mobility, nastavenie princípov bezpečnosti fungovania spoločnosti. Nie zakázať reštaurácie, ale nechať povolené MHD. Nie zakázať služby, ale nechať otvorené školy, atď.
Na ako dlho znížiť mobilitu, za akých podmienok, tak to má vzísť z odbornej debaty a odôvodnených nárhov. Ale keďže  sa hovorí len o testoch a nie o opatreniach, vyvstáva otázka, či účelom a dôvodom testovania nie je testovanie samotné a či sa krízový manažment nenahrádza stratégiou “ a potom uvidíme, čo bude“.

PS: Okrem toho, že nevieme absolútne nič o pripravovaných opatreniach v prípade rôznych variánt výsledkov testovania, nevieme nič o posilňovaní zdravotníctva. Nemocnice varujú pred nedostatkom odborného personálu, zatiaľ čo premiér s ministrom zdravotníctva rokujú za zavretými dverami so svojou úzkou skupinou politikov, minoritným zastúpením drukujúcich odborníkov a žijú asi mimo realitu, ktorá sa odohráva na oddeleniach nemocničných pavilónov a nie vo vládnej limuzíne.

PS2: Prečo sa hanbím za Slovensko? Pretože obraz o našej krajine vytvárajú najvyšší ústavní činitelia. A aké kvalifikačné a kompetenčné nároky má naša spoločnosť na ústavné pozície, je zrejmé. 30 rokov je dostatočný čas na to, aby spoločnosť nastavila kvalitatívnu latku vyššie, než je dnes. Zlodeji a dobrodruhovania nemajú pre spoločnosť pridanú hodnotu a niet času na druhú šancu. Preto no, you can’t.

A odkaz pre tých, na ktorých schopnostiach a výsledkoch stojí tento štát: Naberte odvahu, prevezmite zodpovednosť a zapojte sa do verejného života. Formujte odborné platformy, prinášajte riešenia. Je najvyšší čas, aby spoločnosť začala preferovať kvalifikovaných odborníkov s dlhoročnou praxou pred dobrodruhmi, populistami a extrémistami.

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

A je to vonku! Taraba prichytený!

28.01.2024

Politici vedú dva životy a majú dve tváre.

pellegrini korčok, tv markíza, debata

Posledný prieskum SANEP pred prezidentskými voľbami: Najskôr tesné, potom jasné

19.03.2024 12:30

Hlavnými favoritmi slovenských prezidentských volieb zostávajú Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Ako ďaleko je od nich Štefan Harabin?

Bratislava protivládny protest rtvs

Pod hromadnú pripomienku liberálov k zmenám v RTVS sa podpísalo vyše 11 000 ľudí

19.03.2024 12:14

Návrh zákona nerozdeľuje súčasnú RTVS, mení však kreovanie orgánov telerozhlasu.

čaputová, pavel

Čaputová po schôdzke s Pavlom: Vzťahy medzi ČR a SR sú predurčené k blízkosti. Našu spoluprácu však treba budovať a upevňovať

19.03.2024 11:40

Prezidentka Zuzana Čaputová sa počas návštevy Prahy stretla so svojím českým náprotivkom Petrom Pavlom.

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 103
Celková čítanosť: 376136x
Priemerná čítanosť článkov: 3652x

Autor blogu

Kategórie