Založ si blog

Keď vláda pohŕda slovenskými vedcami a lekármi

Také verejné pohŕdanie slovenskou inteligenciou a vzdelaním, akého sa dopustil Igor Matovič, Slovensko ešte nezažilo. Ako je možné, že toto občan a volič toleruje? Štát predsa nie je súkromná s.r.o. a občania nie sú brigádnici. Naopak, sú zamestnávatelia, vyžadujúci vysokú odbornosť, kvalifikáciu, náležité kompetencie a skúsenosti. Teda všetko, čím doposiaľ niektorí členovia vlády na čele s jej predsedom pohŕdajú.

Predseda vlády SR devalvuje slovenskú vedu

Čo pre premiéra Igora Matoviča znamenajú ľudia, ktorí (len v stručnosti):

  • získali medzinárodné ocenenie „Joel M. Dalrymple Memorial Lectureship Award“ za svoje inovatívne úspechy v oblasti biomolekulárnej medicíny hantavírusov
  • majú doktorát z Institut für Virology, Charité, Universitätsmedizin
  • pôsobili na Rockefellerovej univerzite v New Yorku
  • majú akademický titul doc. MUDr. Ing. RNDr., PhD., MPH., a patria medzi špičku v odbore molekulárna biológia a normálna a patologická fyziológia, súčasne vyštudovali medicínu, molekulárnu biológiu a bankovníctvo, 
  • získali doktorát na Univerzity od Maryland
  • pôsobili na University of Michigan, Univerzity of Minessota
  • sú docenti z odboru Hygiena, epidemiológia a preventívne lekárstvo, absolvovali výskumnú stáž na University of California v Berkeley, USA
  • sú lekári s niekoľkými špecializáciami
  • sú profesormi, vedcami – odborníkmi na tropickú medicínu, infektológiu, onkológiu
  • majú dosiahnuté vzdelanie Prof. MUDr., DrSc., FRSP, FACP, FRCP., Dr.h.c. mult.?

Nič. Nestoja za reakciu. 

Podľa premiéra SR sú to prirovnaním napr. fašisti, vrahovia, kuvíci, sabotéri, vrátane predsedu strany koaličného partnera. Aj ten je vrah. Pretože vyslovili svoj odborný názor a odporúčanie, ktoré sa nepáčilo I. Matovičovi.

S takými sa predsa predseda vlády radiť nepotrebuje, vie sa rozhodnúť aj sám a sám predsa predkladá návrh krízovému štábu, ktorý je tvorený najmä z politických nominantov a kolegov z koaličných strán. Načo sú mu experti? Predseda vlády je predsa múdry, zodpovedný a preto iste nenavrhne nejakú blbosť. Veď to dá sedliacky rozum, nie? A kto má iný názor, je viete čo…

Pred takouto rétorikou sa majme na pozore. Mali sme tu kult Mečiara, neskôr Fica. Tí boli známi tým, že nezniesli názor oponenta a vyhrážky im neboli cudzie. Stačilo. 

Veda ukázala, že sa nemýli

Výsledky celoplošného skríningu ukázali, že slovenská veda sa nemýli. 

V miestach s nízkou prevalenciou sa očakávali nízke počty infikovaných a teda vysoké nehospodárne nakladanie s verejnými prostriedkami a zbytočné testovanie.

Aby bolo jasné, nikto proti testovaniu nenamietal. Námietky proti testovaniu ako celku bolo počuť z piatej cenovej a tej sa pán Matovič aj intenzívne venoval. Diskusiu s vedcami už tradične odmietal. Veď každý ide tam, kde sa cíti lepšie.

Námietky, ako už vieme,  smerovali k účelu a ploche. K efektívnemu využívaniu verejných zdrojov. Dnes vieme, že oprávnene. Aby sa peniazmi neplytvalo a aby boli testy využité tam, kde to má zmysel. Aj na základe odporúčaní výrobcu, aj na základe verejne dostupných štúdii slovenskí vedci navrhovali zvýšiť efektívnosť testovania. Ísť na kvalitu, nielen kvantitu. 

Nehovoriac o organizácii. Vláda mesiac niečo tajne plánuje, pár dní pred testovaním požiada samosprávy o pomoc a potom ich ako poďakovanie premiér verejne dehonestuje, že sú neschopné zabezpečiť testovanie podľa jeho predstáv.

Aj v tomto prípade sa však ukázalo, kto je neschopný. Na rozdiel od premiéra, samosprávy svoje vnútené povinnosti zvládli dokonale. Pán premiér sa už len zviezol na vlne obdivu, ktorá patrí zdravotníkom, pomocníkom, dobrovoľníkom, úradníkom obcí a miest a ich predstaviteľom, ktorí museli vďaka neschopnosti tejto vlády improvizovať absolútne vo všetkom.

Interpretácia výsledkov po testovaní zo strany premiéra a vlády nesklamala. Opäť nevynechal príležitosť do slovenskej vedy kopnúť.  Bez sebareflexie a úcty. A tak s úžasom už po niekoľký krát môžeme neveriacky počuť vetu “Ja som navrhol” alebo “Hovoril som to” v rôznych obmenách. Rovnako, ako v prípade štúdie, uskutočnenej Fakultnou nemocnicou v Motole, ktorá zrozumiteľne preukázala nízku senzitivitu testov a teda obrovské množstvo infikovaných, ktorí obdržali výsledok falošne negatívneho testu a pán Matovič im zvoľnil pohyb a vypustil ich medzi rizikové skupiny. Hoci pred pár dňami tvrdil, že testy sú citlivé na takmer 100%. Dnes, po testovaní a pod tlakom odbornej verejnosti prišiel s objavom, že testy zachytia len asi 30% infikovaných. Neprejavil pokoru a nepriznal svoje pochybenie. Teda nie poprední slovenskí vedci, ale “to hovoril pán Matovič”.

Polarizácia spoločnosti namiesto spájania

Vytvorili sa dve skupiny. 

Prvá: Slovenskí a zahraniční vedci, ktorých stanovisko je zjednotené a  majú podporu odbornej verejnosti, ako aj občanov, schopných kriticky myslieť, počúvať a čítať s porozumením.

Druhá: Premiér SR, obklopený v bubline, užívajúci si servilné potľapkávanie po ramene zo strany členov vlády a politických nominantantov, vystavujúci na obdiv svoju genialitu, plus časť jeho voličov, ktorá by mu verne ďakovala aj vtedy, ak by prijal uznesenie vlády o práve prvej noci.

Veda však trpezlivo a pokorne ponúka ruku spolupráce. Zatiaľ sa ale zdá, že pán Matovič túži viac po uznaní zo strany Európy, sveta a možno aj galaxie. A zlou správou je, že je schopný pre to obetovať všetko. Dokázal to aj na svojej tlačovke, kde zazneli slová, ktoré boli skôr oslavou veľkoleposti osobnosti premiéra SR a predčili aj prejav amerického prezidenta pri príležitosti naplnenia misie amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, ktorou bolo pristátie misie Apollo 11 na Mesiaci a návrat na Zem. Teda aby sme boli skromnejší, druhé Slovenské národné povstanie. Dokázal to aj tvrdením, že sa na nás pozerá celý svet a on bude mať v on-line konferencii právo na prvé výstúpenie. 

Urážka slovenských zdravotníkov

7 EUR na hodinu pre zdravotnícky personál? V poriadku. Ale veľmi zvláštne a nefér vyznieva odmena 20,- EUR za každého identifikovaného infikovaného, pretože pretože testy sú nepresné a za kontakt s množstvom pozitívnych, ktorí boli testovaní s negatívnym výsledkom, ostatní zdravotníci nedostali nič. Nehovoriac o administrácii a dobrovoľníkoch.

Slovenských zdravotníkov si pán premiér cení na 500,- EUR, ale zahraničných na 1000 EUR. Opäť zreteľná výpoveď o prioritách predsedu vlády SR. Je to hanebné, dehonestujúce a vypovedá to o mnohom. Pán premiér so štátnou pokladňou manipuluje ako s kasičkou vo svojej s.r.o. Ak si chce niečo kúpiť, tak si to kúpi. 

Ostatným povie: Nie sú peniaze! Túto vetu pravideľne počúvame nielen pri snahe dosiahnuť vyššie ocenenie lekárov a zdravotníckeho personálu, ale aj kvalitnejšie vybavenie nemocníc. Nie sú peniaze ani na podporu seniorov, ktorí túto krajinu vybudovali. Nie sú peniaze ani na vážne chorých pacientov. 

A tu zrazu expresný a utajený nákup nekvalitných testov za cca 60 000 000 , pripravený spôsobom, že ich je v požadovanom čase schopná dodať len jedna spoločnosť. Že je personálne prepojená s členom vládnej koalície je, ako inak v tomto štáte, vec úplnej náhody a hoci mi rezonujú mnohé tlačovky spred obdobia 03/2020 o “našich ľuďoch”, nebudem na túto tému špekulovať. 

Odbornú verejnosť zaujalo, ako je možné, že zmluva bola podpísaná s dodávateľom, ktorý mal dodať testy so senzitivitou vyše 94% (cca), ale v čase nákupu existovali overené štúdie, podľa ktorých je senzitivita testov nižšia. Je to otázka nielen pre Úrad pre verejné obstarávanie, Najvyšší kontrolný úrad, ale následne aj pre orgány činné v trestnom konaní, pretože celý nákup je popisovaný mediálne ako podozrivý.

Vážení študenti, toto je časť pre Vás.

Verejné preukázanie dešpektu k vede a výskumu, ku vzdelaným ľuďom, na ktorých tento štát stojí a padá, vulgárne a expresívne označovanie ľudí, čo pre Slovensko vykonali neporovnateľne viac, ako pán premiér Matovič, je exemplárnym antivzorom. 

Každý preukazuje úctu tomu, kto mu je hodnotovo blízky. Vzdelaný, múdry a slušný človek vzdelanému, múdremu alebo slušnému, iný zase človeku, ktorý rovnako ako on, získal akademický titul pochybne. Vrana k vrane sadá.

Paradoxne, aj pán Matovič po akademickom titule túžil. Rozhodol sa však pre nepoctivú cestu a svoj vytúžený akademický titul si zabezpečil pochybne. Hoci po tom túžil, rovnosť s tými, ktorých uráža, viditeľne nedosiahol. Možno tam spočíva základ dešpektu k múdrosti. A namiesto sebareflexie rastie faločný pocit výnimočnosti. Každou ďalšou urážkou múdrosti.

Vážte si, milí študenti, akademické prostredie je tu pre Vás. Aby ste sa stali kvalitnými a kvalifikovanými odborníkmi vo svojich profesiách. Buďte pyšní na seba, na to, čo pre získanie svojho vzdelania robíte. Vynaložené úsilie Vás hodnotovo aj charakterovo odčlení od tých, ktorí študujú “pre papier”.

Poctivé a intenzívne štúdium vo Vás vypestuje prirodzený rešpekt k autoritám, ktorými sa stávate aj Vy a to je zárukou, že si nezvolíte nepoctivú cestu, akú si zvolil Igor Matovič. 

Postoj k odbornosti mnohé vysvetľuje

Neexistencia dát, na základe ktorých sa politici rozhodovali obmedziť ústavné práva a hospodársku činnosť v štáte, odmietanie odborných argumentov, ignorovanie vedeckých štúdií, odmietanie využívania zdieľaných dát, empirických údajov, nezodpovedné zvoľnenie pohybu infikovaných osôb napovedajú, že rozhodnutia sa neprijímajú na základe kvalifikovanej, žiaľ neexistujúcej analytiky (keďže napriek výzvam neexistujú), ale na základe pochybných rozhodnutí zopár jednotlivcov, motivovaných chorobnou túžbou po uznaní. 

Otrasené základy demokracie

Demokraciu trvalo vybudovať desiatky rokov a nie je možné tolerovať, aby sa  z Ústavy SR robil trhací kalendár.

Vyhrážky obyvateľom namiesto výzve k súdržnosti, vyhrážky zamestnancom Úradu pre ochranu osobných údajov, že budú znášať dôsledky ak nebudú mať ten správny názor, sú cez čiaru. Rovnako pokusy o spolitizovanie polície, v mene ktorej sa ktosi vyhráža na sociálnych sieťach verejnosti postihom, mi príde až absurdné a na úrovni obmedzenia slobody prejavu, známeho z totalitných režimov. Občan v demokratickom režime nemôže čeliť perzekúcii, ak prejaví svoju nespokojnosť a nejasné obmedzenia ústavných práv prirovná k obdobiu, keď sa počas 2. sv. vojny obyvateľstvo delilo na viac a menej privilegovaných a štátna moc verejne hrozila postihu z nepreukázania sa oprávnenia k vychádzaniu. Nikto nepopiera tak strašnú udalosť, akou odsúdeniahodný holokaust je a môžeme polemizovať o vhodnosti hoci technického prirovnania minulosti so súčasnosťou. Ale v 21. storočí sa vyhrážať verejne na sociálnych sieťach štátnou mocou je jednoducho neprípustné a znamená návrat do totalitného režimu.

Je všeobecne známe, že tak, kde končí odbornosť, alebo intelekt, nastupuje sila, arogancia, agresivita. Pozorne sledujme, kto používa argumenty a kto silu.

Súhlasím, aby sme sa správali zodpovedne a chránili rizikové skupiny pred vírusom sars-cov-2 a ochorením COVID19. Tomu však opatrenia vlády nezodpovedajú a opatrenia smerujú v prvom rade k tomu, aby štát odôvodnil plytvanie verejnými zdrojmi na neefektívne plošné testovanie.

Ak zákon núti obyvateľa absolvovať test, ktorý je preukázateľne nepresný a na takéto testovanie nevhodný, pričom zvoľňuje obmedzenie pohybu skupine infikovaných občanov, tak evidentne malo testovanie iný cieľ, než ochrániť rizikové skupiny.

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 379687x
Priemerná čítanosť článkov: 3651x

Autor blogu

Kategórie