Založ si blog

Hazard so zdravým obyvateľov SR

Klam kompozície. Ide o chybu v logickom uvažovaní, ktorej sa pravidelne dopúšťa pán predseda Vlády SR Matovič napriek výzvam vedeckej obce a emprickým dátam, ktoré prichádzajú z testovania?
Alebo o násilnú obhajobu a používanie AG testov metódou hlava-nehlava?

Tlačovka 08.11.2020 o 11:00 hod… 
Práve som si vypočul tlačovú konferenciu predsedu vlády pána Matoviča. Zmocnil sa ma opäť nepríjemný pocit.
Túžba po uznaní od veľkej mamy EÚ Ursuly von der Leyen by nemala byť motiváciou pre prijímanie logických opatrení.
Pán premiér nepochopil, že tvrdenia, aplikovateľné na úzku skupinu osôb, neplatia plošne. Neberie do úvahy známe špecifiká, ktoré spôsobujú odlišnosti. A v neposlednom rade, svoje vlastné tvrdenia vydáva za tvrdenia kolektívne, hoci to nie je pravdou.
Odborná časť pandemickej komisie totiž nemá vplyv na rozhodnutie politikov. A mnohí sa od rozhodnutí dištancujú.

Pochopme ešte raz jednoduchú skutočnosť. Vedecká obec nie je proti testovaniu a ani proti AG testom. Pán Matovič si vybral za partnera na komunikáciu 5. cenovú skupinu a bojuje proti krčmovým tvrdeniam o odmietaní testovania a testov.
Vedecké obec pomerne zrozumiteľne tvrdí niečo úplne iné, čomu sa pán Matovič pre nedostatok argumentov vyhýba.

Argumenty expertov spočívajú v jednoduchých overených skutočnostiach, že:

  • testy je potrebné použiť v súlade s odporúčaním výrobcu, ako aj na základe vedeckých štúdií v ohniskách nákazy, uzavretých kolektívoch a pod.
  • AG testy zachytia v regiónoch s malým výskytom infikovaných z celkovej populácie iba malé percento (cca 20%) a preto sú závery o neprítomnosti infikovaných skreslené
  • je potrebné pokračovať v ochrane rizikových skupín a dodržiavať opatrenia
  • vzhľadom na PREUKÁZANÝ počet nezachytených pozitívnych osôb byť veľmi opatrený v uvoľnovaní opatrení len na základe toho, ak niekto obdrží tzv. certifikát o negativite (podľa pána premiéra je to potvrdením, že nie je infekčný ani infikovaný, hoci neskôr už svoje prostoreké vyjadrenia skorigoval a priznal, že negatívny neznamená negatívny a pozitívny neznamená pozitívny)
  • plošné testovanie je preto aj neefektívnym využitím verejných zdrojov

Pán predseda vlády je totiž presvedčený, že:

  • našiel liek na COVID-19. Testy totiž údajne znížili počet infikovaných a situácia sa zlepšuje (nikto netuší, ako k tomuto záveru došiel a aj výrobca AG testov má zrejme trochu nepríčetný výraz v tvári)
  • antigénnymi testami našiel infikovaných (Nebezpečný čiastočný súhlas. Príznakových našiel. Bezpríznakových označil za negatívnych a umožnil im voľnejší pohyb, čo je istým spôsobom časovanou bombou
  • našiel infikovaných a infekčných, ktorých by sme RT PCR testami neodhalili (nebezpečne neodborné tvrdenie, ktorého nezmyselnosť potvrdzujú rôzne štúdie svetových výskumných centier. RT PCR je v súčasnosti najpresnejším testom s takmer 100% presnosťou, kým AG test pána Matoviča na úrovni cca 20%, čím uvoľní do obehu až 80% infikovaných)

Na otázku novinára, či si myslí, že test zachytil aj nepríznakových infikovaných, pre ktorých test určený nie je, pán premiér vysvetľuje, že nám horí dom a nemáme hasiaci prístroj. Preto používame na hasenie aj hrnce na zemiaky. A podľa neho sa to podarilo a antigénne testy sú spoľahlivé aj pre nepríznakových pacientov (opäť nikto netuší, ako k tomuto záveru došiel a aj výrobca AG testov má zrejme trochu nepríčetný výraz v tvári).

Nuž opäť zásadná chyba v logickom uvažovaní. Na vzorke v rámci plošného testovania sme mohli vykonať validáciu premiérovho AG testu RT PCR testami. Tomu sa pán premiér podivuhodne bráni. Mohli sme zistiť presnosť a úspech 60 miliónovej investície overením citlivosti testov v praxi už niekoľkokrát.Tomu ale pán premiér opakovane vyhýba, ako keby nechcel, aby sa verejnosť dozvedela o nepravdivosti jeho tvrdení o presnosti testov.

No máme aj iné prorovnanie, ako s horiacim domom a hasením.
Po Slovensku chodí infikovaných 60.000 ľudí. Ako znížiť tento počet? Buď netestovať, alebo použiť nepresné AG testy, rozdať modré papieriky o negativite a štatisticky „na papieri“ znížiť počet infikovaných. Ale skutočnosť je iná.

Preto ešte raz. Vedecká obec navrhuje pretestovať ohniská AG testami, použiť RT PRC RESTY, dodržiavať zníženú mobilitu a opatrenia po určitý čas. Pán Matovič navrhuje použiť AG testy, rozdať modré papieriky, uvoľniť režim testovaným a ako odmenu za testovanie navrhuje uvažovať o uvoľnení opatrení pre bary, puby, reštaurácie, fitnescentrá.
Teda o čo ide? Skutočne o ochranu zdravia a opatrenia? Alebo o nákup a použitie testov?

Otázka novinárky: Ako si majú ísť dôchodcovia nakúpiť, keď im nebolo odporúčané testovanie a nemôžu si ísť pre dôchodok na poštu?
Pokus na ústavný výklad základnej životnej potreby pána Matoviča dopadolo čakávane žalostne. Ísť na poštu je podľa p. Matoviča základnou životnou potrebou a bolo by nelogické, aby sme umožnili dôchodcom chodiť nakupovať, ale nemali by za čo… Asi tak rovnako nelogické, ako dobrovoľné testovanie so zákazom vychádzania.

Bez prekvapenia. Uznesenie vlády SR, ako aj vykonávacie vyhjlášky Úradu verejného zdravotníctva sú prijímane „hurá systémom“ nekoncepčne, neprecízne, z večera do rána a najmä bez predchádzajúceho, logicky odôvodneného záveru odbornej verejnosti.
Preto toľko otázok.

A pritom by stačilo veľmi málo. Nedevalvovať snahu armády, polície a najmä starostov, primátorov, úradníkov a zdravotníkov a začať komunikovať s odborníkmi, prijímať odborné a odôvodnené rozhodnutia. Pán Matovič nerobí všetko výhradne zle. Iba nesprávne.

 

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 378163x
Priemerná čítanosť článkov: 3636x

Autor blogu

Kategórie