Založ si blog

Prečo protest 17. 11. nepodporím!

Protest 17.11.2020, ako aj referendum za prečasné voľby principiálne nepodporím.
Mám k tomu principiálne dôvody, ktoré nižšie vysvetľujem a verím, že medzi obyvateľmi SR  sa nájde dostatok ľudí s kritickým myslením, ktorí si uvedomujú, že na kvalitu politických predstaviteľov je nevyhnutné mať vyššie požiadavky, vyjadrené kvalifikáciou, osobnostnými predpokladmi – kompetenciami, než rozhodovať sa na základe predvolebnej klobásy a infantilných populistických videí na sociálnych sieťach. Zdá sa, že budúcnosť leží v rukách súčasných študentov, v kvalite ich štúdia, občianskej angažovanosti.
Ak budú mať vzor v politikoch, ktorí pohŕdajú vzdelaním, vedou a výskumom, tento štát je odsúdený na pomalý zánik.
Prítomnosť ľudí ako Fico, Kotleba či Pellegrini na občianskych aktivách devalvuje vznešenú myšlienku občianskej spolupatričnosti rovnako, ako devalvovali túto myšlienku súčasní koaliční politici svojou prítomnosťou na akciách Za slušné Slovensko.
V závere vyslovujem kritiku k tvrdeniam Igora Matoviča, ktorými sa verejne diskvalifikoval a zmaril šancu na Slušné Slovensko v nasledujúcich 4 rokoch.

1. Prečo nie Róbert Fico

Róbert Fico počas 12 rokov toľko príležitostí, aby preukázal, že vie pre obyvateľov zabezpečiť kvalitné zdravotníctvo, školstvo a podporu zamestnanosti, podporu vedy a výskumu… Na počiatku bola snaha, ktorá netrvala dlho.
Zlyhal. Niet o čom ďalej diskutovať.
Mal jedinečnú možnosť vyčistiť Slovensko od zárodkov oligarchie, ktorá vznikla počas vlády Mečiara, ako aj počas vlády Dzurindu. Toto už nie je o emóciách, ale o ráciu. Ďalšiu príležitosť po 12 rokoch deštrukcie verejných financií môže dať len človek, ktorý je, povedzme si na rovinu, sprostý.
Slovensko je rozkradnutou montážnou dieľňou s nízkou pridanou hodnotou, so zdevastovaným poľnohospodárstvom, zdravotníctvom a školstvom, ktorej komparatívne výhody spočívajú v nízkej mzde.
Fico a jeho spolustraníci (dnes členovia strany Pellegriniho) to mohli zvrátiť. Sklamali, zneužili dôveru obyvateľov.  Dokázal však to, že počas ich vládnutia sa skupina oligarchov rozrástla, zbohatla ešte viac a z pomerne neznámych politikov a ich kamarátov sa stali nadštandardne majetní ľudia. Vrcholom snaženia po 12. rokoch je poníženie jednoduchých voličov a snaha o udržanie pri koryte kúpou voliča za 13. dôchodok + cestovanie zadarmo. Vtipnosmutné na tom je, že si politik kupuje voliča z peňazí voliča.

HDP síce rástlo, prijmy štátneho rozpočtu tiež. Rástli však aj výdavky štátneho rozpočtu, verejný dlh absolútne aj k HDP bez toho, aby sa to odzrkadlilo v raste životnej úrovne tých, z ktorých tento štát žije. Štát všetko, čo dokázal „zarobiť“, premárnil na nehospodárnom vynakladaní verejných financií. Žiadna podpora vedy, žiadna podpora školstva, žiadna podpora poľnohospodárov. Za 12 rokov sme mohli mať generáciu vzdelaných ľudí, vychovaných za účelom prínosu inovácii do výrobných procesov. Nestalo sa nič. Iba úzka skupina podnikateľov bohatla na štátnych zákazkách a podvodoch. Stavebníctvo, IT, právne poradenstvo, dotácie, zdravotníctvo, DPH…

2. Prečo nie sympatizantom fašizmu a pravicovým extrémistom

Akákoľvek podpora fašizmu, spochybňovanie a zľahčovanie smrti miliónov mŕtvych, zneužívajúc ďalšie milióny mŕtvych civilistov nežidovského pôvodu nie je téma na diskusiu. Vyhlásenia a prejavy predstaviteľov extrémizmu sú plné agresie a úrovne 5. cenovej skupiny. Mohli sme nedávno vidieť vystúpenie Kotlebovcov v NR SR. Dehonestácia a správanie ako v krčme.
Útočia na prvú signálnu sústavu svojich sympatizantov, ktorí reagujú na svetelné podnety ako jednobunkové organizmy.
Extrémisti neponúkajú nič. Doslovne nič. Len veľkohubú kritiku prešľapov vlády, ale to chce počuť každý frustrovaný človek. A preto je podpora takýchto extrémistických zoskupení nebezpečná.
Ich sympatizanti majú na výber. Chcú pre svoje deti zabezpečiť budúcnosť so vzdelaním, s plnohodnotným životom, s dôstojnosťou a so životným štandardom? Alebo chcú svoje deti a vnukov vidieť v lacných bomberách, nepríčetne vreštiacich so zaťatými päsťami na ulici, bez vzdelania, neschopných sa dôstojne uživiť? Chápem, že po stave, v akom sa tento štát nachádza a po zlyhaní Matoviča niektorí vypnú na protest aj tú poslednú bunku, zabezpečujúcu racionálny výber a reagujú už len na krik. Ale riešenie nevidia, nepočujú. Len krik.

3. Čo majú spoločné Fico (Pellegrini) a Kotlebovci?

Neponúkajú nič. Neponúkajú absolútne nič. Mali toľko mesiacov na spoluprácu s vedeckými kapacitami, na prípravu riešení. Rovnako, ako Matovič pred letom. Ostali v pohodlí svojich poslaneckých kancelárii, s poslaneckými platmi a kritizujú bez hlbšej myšlienky.
Predstavme si, že budú predčasné voľby. A čo potom? Oní sú alternatíva? Alternatíva čoho? Neschopnosti? Čo ponúkajú okrem všeobecných fráz? Nič. Opäť útoky na prvú signálnu sústavu. Urážka voličov. Žiadne východiská, žiadne poctivé analýzy, žiadne odôvodnené návrhy. Len snaha dostať sa ku korytu. Mohli ukázať východiská, návrhy riešenia. Cez leto nerobili nič. A to aj ponúkajú. Tradične nič.
Toto je alternatíva? Nie je. Ficovci a Kotlebovci už nie sú alternatívou k ničomu. Iba k rozvratu. Sú minulosť a čím skôr to zvyšky sympatizantov pochopia, tým lepšie. Slušný človek sa principiálne nemôže zúčastniť žiadnej aktivity, kde sa budú nachádzať sympatizanti týchto osôb, ktoré prispeli k deštrukcii Slovenska zásadnou mierou.

Nesúhlas s politikou I. Matoviča

Nesúhlasím so spôsobom komunikácie I. Matoviča s verejnosťou. Je neprijateľné, aby predseda vlády pohŕdal vzdelaním, vedou a verejne zavádzal. Študentom nedáva dobrý príklad a pôsobí demotivačne. Naháňa voličov extrémistom.
Je neprijateľné, aby mal vrcholný predstaviteľ štátu prejav urazeného sopľavého chlapca, ktorý so zovretými pästičkami prejavuje pred mikrofónom hnev a častuje aj najbližších ľudí okolo seba za fašistov, vrahov, kuvikov.

Veľmi pozorne si vypočujte podcasty redaktora Dobšinského na rádiu Expres.
Celé leto, ako aj v septembri vedci varovali, aby sa opatrenia nezvoľňovali. Čo na to I. Matovič? Kuvici. Opatrenia uvoľnil. Smiešni vedci. Na základe čoho sa predseda vlády tak rozhodol, nikto dodnes nevie. Vlastne nikto nevie, na základe čoho sa predseda vlády rozhoduje dodnes.
Plné bary, puby, nočný život. Žiadne bezpečné odstupy, rúška. Svatby, fitká.
Dôsledky sa prejavili s 2-3 týždňovým oneskorením. Rast pozitívnych prípadov. Ako toto svoje zlyhanie odkomunikoval predseda vlády občanom? „Posrali ste si to!“
Neschopnosť sebareflexie znamená trvalú stratu dôvery v schopnosti I. Matoviča.

Keď vedci argumentovali rastom prípadov, kontrolovaním ohnísk a rozporuplnosťou špecificity a senzitivity testov, opäť ich Matovič nazval kuvíkmi. Čas ukázal, že kuvíkom je Matovič.
Logicky odôvodnené predpovede vedcov sa naplnili. Testovanie síce stiahlo z obehu časť infikovaných, ale len v ohniskách, ako predtým navrhovala odborná verejnosť. Vo zvyšnej časti SR nemalo prakticky žiadny význam. Naopak, tragédiou je počet falošne pozitívnych a falošne negatívnych. To vzbudilo podozrenie, či ide skutočne o ochranu rizikových skupín, alebo o míňanie testov.

Vedci žiadali o validáciu RT PCR testami. Mohli sme svetu, ale aj samotnému výrobcovi ponúknuť relevantné údaje a nie dojmy predsedu vlády o atómovej zbrani. Mali sme tri šance. Zakaždým sa tomu I. Matovič vyhol. Čo sa obával? Pravdy o kvalite testov, ktoré sa neobjednali podľa súťažných podkladov?

V Dobšinského relácii sa Matovič nechal počuť, že čísla klesajú vďaka testom a nie vďaka opatreniam a zníženiu mobility.
Podľa neho sa tieto opatrenia podieľajú na znižovaní počtu infikovaných minimálne. Ak je to teda tak, prečo sú opatrenia platné a likvidujú slovenskú ekonomiku, keď podľa I. Matoviča prispievajú v boji s koronavírusom len minimálne? (Mimochodom, testy asi zlyhalli, keďže počet pozitívnych, ako aj úmrtí rastie. Žeby AG testy nemali taký efekt, ako predpovedal I. Matovič?)

Ani dnes, keď bol Matovič pod tlakom faktov a odbornej verejnosti donútený akceptovať odborný názor vedeckých kapacít a navrhol testovanie v ohniskách, ako mu už mesiac kuvíci navrhujú a logicky odôvodňujú, nedokáže s nadhľadom a veľkorysosťou priznať, že sa mýlil. Opäť sa necháva počuť, že postupy, navrhované slovenskými a svetovými vedcami sú smiešne a že on čítal desiatky štúdii, podľa ktorých sú takmer na 100% jeho antigénne testy presné. Prečo však v prípade vstupu na územie SR vyžaduje RT PCR test a nie všemohúci AG test, nevedno.

Exhibíciou malosti bola výzva Sulíkovi, aby prišiel s vlastným návrhom a stal sa kovidovým predsedom vlády. Áno, dobre ste počuli. Toto bol návrh predsedu vlády. Nuž ak to nezvláda, nech predsedníctvo prenechá skutočnému lídrovi, schopnému krízové situácie zvládať.

Napriek všetkému, bolo by prejavom ľudskej hlúposti, aby podpora predčasných volieb stála na nič nehovoriacich a nič neponúkajúcich vyhláseniach Matovičových kritikov. Tu nemôže platiť, že nepriateľ môjho nepriateľa je môj priateľ. Ísť podporiť zloduchov bez budúcnosti a akejkoľvek predstavy a návrhu pomoci z takéhoto primitívneho dôvodu by bolo veľmi lacné a hlúpe. Svojím deťom by rodičia preukázali, že na viac asi fakt nemajú.

Musíme počkať na kvalitnejšiu alternatívu. Dovtedy sa držme.

#zvladnemetosami

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 379819x
Priemerná čítanosť článkov: 3652x

Autor blogu

Kategórie