Založ si blog

Hľadá sa líder na dojednanie zmieru. Zn. : Súrne!

Ako ukončiť súčasné šialenstvo? Kde musia konfliktné strany ustúpiť a čo je pre nich uspokojivý konsenzus, aby z konfliktu aspoň zdanlivo vyšli so vztýčenou hlavou (každý pred svojím národom)?

Herci, obchodníci, úradníci.

Svetu chýbajú výrazné osobnosti, ktoré by do konfliktu vstúpili. Lídri, akceptovaní naprieč mocnosťami. Štáty menia svojich populistických dobrodruhov vo svojom čele ako ponožky. Aj o tom je demokracia. Herci, obchodníci, úradníci v čele štátu. V čase mieru, keď „chod sveta“ funguje samohybne, netreba robiť nič. Kto nič nerobí, nič nepokazí. To však nie je celkom pravda, ako vidieť v posledných dňoch. Ale pokiaľ sa rovnováhy narušia a vznikne konflikt, populisti, herci a obchodníci situáciu eskalujú nechápajúc dôsledky svojho konania. Namiesto konštruktívnych riešení vidíme nadutých žabiakov, ako kŕkajú a mocne prsia svoje kostnanté hrude.  Kŕkajú o tom, kto má nulové šance, kto je zahnaný do kúta, komu plány nevychádzajú. Tak to nám už len všetkým pomôže. Chceli sme šaškov, máme cirkus.

Krym 2014

Poučme sa z histórie. Hráme sa na slepých, hluchých a niektorí aj na sprostých. Oponent sa správa rovnako, ako Kremeľská propaganda, len v bledorúžovom. Rusi v 2014 prevzali kontrolu Krymu. Prekreslili mapu suverénneho štátu. Svetoví lídri zajachtali, zmohli sa na vyhlásenia, ako sme jednotní v postojoch, ako odsudzujeme čin Ruska. A? 8 rokov veselá spolupráca s Ruskom na Nord Stream II a individuálne dojednávanie si pozícii členských štátov v Rusku u cár báťušku Putina s cieľom dosiahnuť individuálne výhody. To sú tie jednotné postoje?

Donbas

Ďalší Ukrajinsko-Ruský problém. Bez ohľadu na historické súvislosti, celistvosť územia Ukrajiny bola vážne narušená práve v oblasti Donecka a Luhantska. Minská rezolúcia 2202 neviedla k vysporiadaniu požiadaviek Ruska a Ukrajiny. Výsledok? Kritika Ruska, že Ukrajina zrušila právo národnostnej ruskej menšiny na používanie jazyka v úradnom styku, resp. zákaz vyučovacieho jazyka ruského. Ďalej kritika, že oblasť nezískala územno-právny štatút v zmysle Rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN 2202.  Prečo uvedené skutočnosti svetoví lídri tolerovali? Zatvárali oči a uši. Prečo nevymáhali plnenie záväzkov z rezolúcie? Kde boli tí dnešní špičkoví stratégovia, ktorí mali upozorniť na eskaláciu konfliktov? Od roku 2015 sa v Donbase sústavne bojuje a výsledkom je 14.000 mŕtvych. Svet robil čo? Kde boli holubice a fejsbúkové statusy? Alebo vtedy o ľudské životy Ukrajincov a Rusov nešlo? V rokoch 2015-2016 mal svet šancu vznikajúci konflikt uspokojiť, zakonzervovať a umožniť vznik vzájomne akceptovateľnej dohody.

NATO, vojna a požiadavky znepriatelených strán

Vážne si niekto myslel, že Putin, predstaviteľ totalitárneho režimu, bude sedieť na Twitteri a „twítovať“ svoje požiadavky a názory?
Je právom Ukrajiny rozhodovať o svojej suverenite. O svojom smerovaní. Ibaže geopolitická situácia takého Francúzska je diametrálne odlišná od postavenia a historických súvislostí Ukrajiny voči Rusku a pokiaľ má byť spolunažívanie v mieri, suseda treba vypočuť a hľadať prieniky. Prieniky sa nehľadajú vyhlásením „neuhneme ani o krok“… Viete, koho máte pred sebou a viete, kam takéto vyhlásenia povedú. Preto je dôležité, aby štátnické záležitosti riešili štátnici a nie herci.
Putin zo svojej pozície celkom prirodzene považoval v rozpore s národnými záujmami zriaďovanie vojenských základní, pre ktoré bola Moskva v dosahu. Kto si mylel, že sa Putin bude len prizerať, ako svet v záujme stability svetového mieru sťahuje okolo územia Ruskej Federácie slučku, bol naivný, alebo hlúpy. Ničmenej, teraz to stojí životy nevinných. Isteže Putin nemal právo na tento nepriateľský akt voči Ukrajine, ale nekonečné papagájovanie tejto skutočnosti evidentne doposiaľ neprinieslo posunk mieru.

Mier musí mať dvoch víťazov a dvoch porazených. Hľadá sa schopný líder

Snaha dosiahnuť mier porážkou a zbraňami, to si zaslúži rovno dve po papuli. Hľadá sa preto líder, schopný triezvo vysvetliť jednej strane sporu postoj tej druhej. Vzájomne sa evidentne nepočúvajú.

Donbas sa zmieta v ľudskej tragédii. 8 rokov sa na to svet „zodpovedne“ prizerá. Umožňuje páchať vzájomné krivdy. Nie, neospravedlňujte neschopné dámy a neschopní páni výhovorkami svoje zlyhanie a čelte zodpovednosti.  Reči sa hovoria, chlieb sa je. Aký je výsledok zodpovedných? 14.000 mŕtvych? Koniec diskusie. Aký efekt plynie pre Ukrajinu z toho, že na jej riedko osídlenom východnom území prebieha násilný konflikt? Čo bráni vytvoriť Ukrajincom a Rusom v Donbase podmienky pre spolužitie? Primitívna a úzkoprsá tvrdohlavosť o uznaní špeciálneho štatútu územia? Hrdosť? Čo je hrdé na ľudskej deprivácií? Na deštrukcii života?  Lebo vlajka, lebo územie? Nie je dôležitý človek?
A teraz, keď Rusko uznalo Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku, už je to akože lepšie?
„Západ“ by mal upustiť od prskania z bezpečnej vzdialenosti, zatiaľ čo Ukrajinci a Rusi mrhajú svojimi životmi. Ak nepomôžem, aspoň nezavadziam.

Spejeme k nevyhnutnému. Dohoda z rozumu

Teraz je už zrejme neskoro na nadviazanie na rokovania z roku 2015. Problém dozrel do iného vývojového štádia a bude potrebné uskutočniť bolestivejší kompromis.  Nové územno-správne usporiadanie bude nevyhnutné a nijako neovplyvní veľkosti domov a parciel ľudí, ktorí v Donbase žijú. Chcú mier. Dajte im ho. Ak máte problém s nerastným bohatstvom, dojednajde si obchodné dohody. Ibaže horzí, že nezodpovední diletanti zlyhanie nepriznajú a mier je pre nich zrejme neprijateľný. A tak sa bude kvôli falošnej a pokryteckej hrdosti tých, ktorí ukrajinsko-ruským vzťahom do dnešnej situácie dopomohli, umierať.  Umierať budú tí, na ktorých záleží menej, ako na malej čiare na mape. S vyhlásením neutrality a záväzkami Ruska k suverenite Ukrajiny. Každý bude musieť ustúpiť zo svojich pozícii, každý bude musieť dosiahnuť malé víťazstvo.

Krym? Detto. Ukrajina a svet situáciu podceňovali 8 rokov. Teraz ju musia upokojiť. Opäť, Krym zostane tam, kde je. Je to strategický bod? Kde je líder, ktorý dojedná win-win dohodu pre obe strany nad využívaním strategických „výhod“ Krymu?

Alebo čo mudrlanti navrhujú? USA a NATO nezasiahnu. Docieli sa hladomor Rusom? A to povedie k akým úkonom Putina? Vyhladenie polovice Ukrajiny? Európy? Budeme sa ostreľovať jadrovými hlavicami? A potom sanovať nevyčísliteľné náklady na obnovenie sveta, nehovoriac o ľudských životoch? A o klimatické zmeny už nejde, pokrytci?
Alebo si to „odserie“ ešte zopár Ukrajincov, Rusov, hladné médiá nám prinesú senzácie o ľudskom utrpení a potom sa akože dohodnete? Veď čo, keď sa rúbe les, lietajú triesky? A budete sa chodiť klaňať hrdinom a omieľať sprostosti, že položili životy za veľkú vec? Áno, za veľkú hlúposť a zlyhanie svojich lídrov.

Situáciu v Luhansko-Doneskej oblasti a na Kryme svet „toleruje“ 8. rok. Je čas napraviť, čo ste pokazili, „lídri“. Je čas dať kľud zbraniam, upokojiť situáciu, obnoviť mier. Ale tým, že vopred vykrikujete, že „ani o krok neustúpite“, zodpovedáte za každý jeden ľudský život.

 

PS: nie som historik, neriešim historické krivdy, nároky a ani argumentačné piruety. Chcem mier na Ukrajine, v Rusku, na celom svete. Mocní zlyhali, hľadá sa preto mediátor, ktorí napraví, čo súčasní „lídri“ napáchali svojim (ne)konaním.

 

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 380566x
Priemerná čítanosť článkov: 3659x

Autor blogu

Kategórie