Založ si blog

Ako premýšľa I. Matovič: Alkoholici a fajčiari zachraňujú vzdelávanie

Posledné dni čelíme veľkým štatnickým gestám. Mnohí sú z tej náhlej a vyčerpávajúcej profesionality zmätení. Toľko konštruktívnej kritiky v debatách ešte doposiaľ nezaznelo. Odôvodnený, riadne prerokovaný prorodinný a protiinflačný návrh, dopadová analýza, odborne podložená extrapolácia ďalšieho možného vývoja a variantné situácie s opatreniami nenechávajú nikoho na pochybách, že rezorty sú v dobrých rukách a pripravené na prudko pozitívny, ale i krízový vývoj. Pochopiteľne, nie na Slovensku.

Dozvedeli sme sa, že  jedna expertná časť našej zodpovednej výkonnej moci navrhuje zdvihnúť spotrebné dane z dôvodu, že sa alkoholikom a fajčiarom dobre darí, majú dostatok peňazí a producenti alkoholu a cigariet dosahujú vyššie príjmy. A tak dostal niekto nápad zvýšiť spotrebné dane. 

Odborný názorový koaličný protipól rast spotrebných daní odmieta a varuje pred roztočením inflačnej špirály, pretože spotreba alkoholu a cigariet vraj neklesne. Ak by v dôsledku zvýšenia spotrebných daní spotreba klesla, logicky nebude zvýšenie spotrebnej dane predstavovať dodatočný príjem do štátneho rozpočtu a navrhovateľova logika vykrytia výdavkov na prorodinné príspevky by zlyhala. 

Ibaže výrobcovia si zvýšené dane premietnu do cien a ceny alkoholu a cigariet zákonite porastú (čo povedie k ďalšej inflácii).

Experti Igor a Matovič navrhujúci zvýšenie spotrebnej dane sa teda zrejme spoliehajú  na to, že mnoho slovenských rodín je neoddeliteľne spojených s alkoholizmom a fajčením, z čoho zodpovední a múdri politici vyvodili záver, že slovenské rodiny si alkohol a cigarety neodpustia ani pri zvýšených cenách a tak štát dosiahne zo spotrebných daní vyšší príjem aj za cenu, že ešte viac ukrojí z rodinných rozpočtov.

A tu prichádza prorodinný minister LenOn s extrémne bystrým návrhom podpory rodiny prostredníctvom krúžkovného na deti…(rozumej podpory spotreby alkoholu a cigariet)

Ako riešenie navrhujú páni experti Igor a Matovič poskytnúť plošný prorodinný krúžkovný príspevok, ktorý sa bude viazať na aktivity detí a súčasne sa tým ponechajú v rozpočte rodiny disponibilné zdroje na nákup drahšieho alkoholu a cigariet, ktorych nákup predsa tradičná slovenská rodina uprednostní pred nákupom kvalitného vzdelávania a rozvoja svojich detí…

Vlk sýty, ovca celá. 

Producenti alkoholu a cigariet dosiahnu vyššie príjmy, štát získa vyššie spotrebné dane, decká sa vyhrajú vo voľnočasovom krúžku pred krčmou, ktorý si otvorí krčmár, pretože môže a štát mu za to za rodičov zaplatí. No a rodičom ostanú peniaze na alkohol a cigarety.
Plošné krúžkovné síce vzdelávanie nepodporí, zato zabezpečí sprosté, ale zdravé deti. Čo viac si môže politik priať, než ďalšiu generáciu voličov, ktorá ho nebude príliš otravovať odbornými otázkami.

Mimochodom, štát by síce mohol poslať peniaze na účet každému rodičovi dieťaťa (ideálne adresne do rodiny s nízkym príjmom, pretože údaje Sociálna poisťovňa má) a nemuseli by sme zamestnať za milióny eur ročne stovky kontrolórov krúžkov, ale urobiť to musíme, pretože experti tušia, že peniaze by skončili opäť v cigaretách a alkohole.  A ako vieme, alkohol a cigarety sú neoddeliteľnou súčasťou spotrebiteľského koša základných potravín bežnej slovenskej rodiny (a preto obava z rastu cien spotrebiteľského koša)… Ale to by už tá inflačná špirála bola dosť vytočená…

A tak si tu žijeme. Ten, čo druhých obviňuje z podpory producentov alkoholu a chlastu ich podporuje sám.

Slovnaftu na zisky ďalší mudrlant odmieta siahnuť, hoci sa generálny direktor smeje, že 300 miliónov EUR z dodatočnej dane pre nich znamená vzdať sa 3 centov z litra.

Milí moji politici. V čase toľkých prúserov odrazu (Covid, vojna, inflácia, sprostí politici) je správne pozrieť sa do sektorov, kde príjmy rastú a prijať dočasne riešenie, lebo príjmy rastú na úkor prehlbovania chudoby a trh sa proste nespráva štandardne ako v čase napr. mieru. Proste jesť sa musí a palivo používa od gynekológa až po pekára každý. To je odkaz pre tých, ktorí chránia producentov alkoholu, cez producentov palív až po banky.

Na druhej strane, vyhodiť peniaze z helikoptéry, aby si mohlo decko, ktoré vozia do školy na Bentley kúpiť trápnu hračku za sockárskych 200 EUR je asi sprostosť. Každý nástroj pomoci má byť adresný, pretože štátny mešec nie je bezodný. 

Rovnaký nezmysel je nevyužiť existujúcu štruktúru vzdelávacieho systému a neposilniť ho. Iba blbcovi napadne nezveriť vzácne zdroje kvalifikovaným pedagógom v existujúcom systéme vzdelávania, ale vymýšľať aplikáciu, ktorá bude posielať prachy aj do krčmy ako krúžkovné, pretože krčmár si otvoril detský kútik. Aby sme nezostali nič dlžní druhej strane, plošné zvýšenie miezd učiteľom o 10% je pohŕdanie tými pedagógmi, ktorí prinášajú moderné a inovatívne formy vzdelávania, deti ich zbožňujú a na chrbte ktorých sa zvezú tí uvrešťaní, nekreatívni, memorovania chtiví učitelia.

Jediné negatívne externality, ktoré tu skutočne vidím, ste Vy, páni politici.

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

spišiak

Ďalšia nehoda politika, Spišiak narazil do plota: Oslepilo ma slnko, vysypali sa na mňa papieriky

28.04.2024 16:54

Poslanec Progresívneho Slovenska Jaroslav Spišiak mal dopravnú nehodu, narazil do plota.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 380547x
Priemerná čítanosť článkov: 3659x

Autor blogu

Kategórie