Založ si blog

Čo sa stane, keď vládu zostaví PS

PS patrilo do môjho okruhu voliteľných strán. Po spoznaní, ako fungujú jednotliví jeho členovia som veľmi sklamaný a obávam sa ešte väčšieho zhoršenia stavu spoločnosti, než akému čelíme po vládach SMERu, OĽaNO.

S progresívnym vývojom Slovenska to nevyzerá vôbec dobre

Ak nenastane zmena a členovia strany si neuvedomia, že práca vo verejnej správe nie je práca v občianskom združení, kde robíme to, čo chceme, potom sa pripravme na dobu anarchie, svojvôle, zníženia vymožiteľnosti práva. Pracovať pre štát, obec či mesto znamená konať podľa zákona, byť transparentný, nediskriminovať. Neexistuje, že niekto vymýšľa svojvoľne svoje vlastné pravidlá a požaduje ich splnenie. To sa dialo za totality a občania boli proti komunistom bezmocní a práva sa dovolať nemohli. 

Ideály a realita nie sú totožné

S prácou členov PS som sa naposledy stretol ma bratislavskom magistrátre. Či už išlo o referentov, alebo vedúcich oddelení, od začiatočnej, veľmi milej komunikácie sa situácia začala vyvíjať veľmi divným smerom.
Očakával som, že po primátorovi Nesrovnalovi sa Bratislava uberá správnym smerom. Obnovené priestranstvá, mestotvorné prvky (úžasná fontána pred Technickou univerzitou), pre mňa veľmi dobre zvládnuté dopravné zmeny, parkovacia politika, skrášlenie a zazelenanie priestranstiev, prednosť chodcov a cyklistov, poriadok v architektúre a dizajn manuál mobiliáru, úprav komunikácii a pod. 

Obal pekný, obsah už menej

A potom prišlo prekvapenie. 

Byrokracia a svojvôľa na oddelení na magistráte.

Mnohí viete, že bez záväzného stanoviska stavebný úrad stavebné povolenie nevydá. Bratislava sa vyjadruje, či je výstavba napr. rodinného domu v súlade s územným plánom. Inými slovami, ak chcete stavať to, čo územný plán povoluje, kladný súhlas bratislavského magistrátu by mal byť samoszrejmosťou. 

Nie je. Zamestanec dopravy požaduje predložiť štúdiu územnia, teda aj na okolité parcely. Ale ja nemám povinnosť predkladať nejakú štúdiu a týkajúcu sa cudzieho majetku už vôbec nie! Volám na magistrát, či sa môžem s niekym stretnúť a porozprávať. Nie! Oni sa s nikým nestretávajú a nechcú sa rozprávať. Vraj mám splniť požiadavky, inak súhlas nedostanem.

Argumentujem, že nemôžem kresliť chodníky a cesty na cudzích pozemkoch a nemôžem v nejakej štúdii zakresľovať stavby. Veď ja neviem, čo si tam majitelia chcú postaviť. Vedúceho oddelenia to ale nezaujíma a na moju otázku odpovedá, že “on sa s tým nestotožňuje a cíti to inak”. WTF?! Argumentujem legislatívou a všeobecne záväznými nariadeniami. Zamestnanec odpovedá, že áno, on pozná predpisy, ale “nie je s tým stotožnený”,  súhlas preto nedá a štúdiu požaduje. Síce ju nemôže žiadať, ale žiada.  BODKA. Zbytočne sa obyvateľ snaží logicky odôvodniť, čo žiadať môže, čo žiadať musí a čo žiadať nesmie. Všetko úradník berie na vedomie, ale on má pečiatku a ak nesplním požiadavky, stanovisko nebude. Vydierať sa nenechám, vyžadujem kvalifikované a nediskriminačné konanie. Smola.

A keďže nemám záväzné stanovisko, stavebný úrad konanie zastavuje. A ja som v situácii, kedy mi renomovaná advokátska kancelária (TOP 5) poviem, že mám zákonný nárok, odôvodnil som ho, ale takto to proste na magistráte chodí. Kým vraj nezavrú prvého úradníka ako odstrašujúci prípad, tak sa situácie nezlepší.

Snažím sa veriť, že M. Vallo ani len netuší, čo sa na  magistráte deje. Nechce sa mi veriť, že sa takýto zamestnanci, ktorí konajú svojvoľne, tolerujú.

Frustrácia

Ľudia volili z čistej frustrácie OĽaNO a lídra Matoviča. Sklamanie z neunesenia politickej moci a nezvládnutie vlastného ega skončilo katastrofálne. Situácia sa opakuje. Sklamaní a znechutení voliči hľadajú útechu v zdvihnutej pästi. Tú ponúkajú fašisti a SMER. Preferencie rastú aj PS.

PS pravidelne deklaruje svoju odbornosť a vzdelanie. Pán Šimečka, pán Hellebrandt, pán Dvořák. Šikovní, dôveryhodní, vzdelaní mladí ľudia. Povedzme aj ostatní kandidáti. Mnohí síce výrazne nadhodnocujú svoje vzdelanie a skúsenosti, ale o dobrom úmysle nemožno pochybovať.

PS sa z vyššie uvedených dôvodov pre mňa stáva nevoliteľnou stranou rovnako, ako SMER. Majú mnohé spoločné.

O čo ide?

V prvom rade, v druhom rade, aj v treťom rade. Vždy len o peniaze. Ide o mnohomiliónový štátny príspevok politickým stranám a hnutiam. 

Ideálne  je získať dostatok hlasov na prienik do NR SR, kde si okrem príspevku prídu na svoje tí , čo boli predsedovi/vodcovi strany najservilnejší. Ak nie prienik do NR SR, tak aspoň ten príspevok. Toto je cieľ. Politika je prostriedkom. Strany nebojujú len o vstup do NR SR, ale aj o štátny príspevok pri zisku viac ako 3% hlasov. Preto sa nechcú vzdať v prospech tých, ktorí sú silnejší.

Prečo asi nechceli poslanci napriek politickým spektrom predčasné voľby? Nuž potrebovali to potiahnuť do konca septembra, aby získali ďalší štátny príspevok. Farizeji. A toľko primitívnych výhovoriek.

Špekulanti pochopili, že z politiky a verejných zdrojov sa dá vyžiť oveľa pohodlnejšie a bez námahy, akú musí vynaložiť podnikateľ. Podnikateľ musí problematiku vyštudovať, alebo nadobudnúť skúsenosti pracou. Musí zažiť pády, zadĺžiť sa, vedieť sa vysporiadať s neúspechom. On aj jeho rodina. A ak sa to podarí, zbiera plody svojej obvykle dlhoročnej námahy. Ale politika? Netreba robiť nič. Stačí sa zaviazať oligarchom, získať miliónové krytie kampane a môžete sa pokpšať vo finančne náročej kampani pricicnúť na verejné zdroje.

Kto volí SMER, volí PS a naopak

Politika na Slovensku je súbojom ideológii. PS proti SMER-SD. SMER-SD proti PS. Jedna sa pokúša vytlačiť druhú. Obe sú rovnako nebezpečné a súčasne úspešné. Drobné rybky v podobe menších strán krúžia okolo predátorov a snažia sa im ponúkať ako lacné dievky v snahe, že budú súčasťou vplyvu na štátny rozpočet. Pozrime sa však na niektorých aktérov bližšie, aby sme vedeli rozpoznať nebezpečenstvo.

Už dávno nikto nebojuje kvalifikáciou, skúsenosťami a odbornosťou, hoci jej majú politici plné ústa a pretekajú sa. Kde sú tí odborníci? Kde sú vysledky ich práce? Isteže, sú výnimky, ale je nich ako šafránu. V kampani vidíme iba útoky na tie najprimitívnejšie pudy. Rozoštvávanie ľudí, vyšpičkované emócie. Žiadna diskusia o dopade jednotlivých návrhov na štátny rozpočet, žiadna diskusia o finančnom krytí rozdávania populistami. Zneužívanie smrti novinára a jeho partnerky v politickej kampani je už úplné dno.

Všade samý boj s korupciou, s klientelizmom. Paradoxne tí, čo najviac tieto naratívy vykrikujú, tí korupciu a klientelizmus aj tolerujú. Je to jednoducho tak. Snaha na poukázanie pochybností u iných a krytie pochybností vo svojich vlastných radoch sa nedeje preto, aby sa malo Slovensko lepšie, ale len ako súčasť boja o politické koryto. OĽaNO je dnes už pomerne jednoducho čitateľné úzke zoskupenie okolo Igora Matoviča, ktorému štátny príspevok vyniesol už niekoľko desiatok miliónov eur. Svoj boj s korupciou preukázal zvláštne. Nielen tolerovaním škandálov a podozrení okolo zákaziek ľudí zo strany Sme rodina, ale aj vlastnými zákazkami. Tie najznámejšie sú obstaranie predražených AG testov bez verejnej súťaže za desiatky miliónov, obstaranie dvojnásobne predražených kancelárií ministerstvom vnútra, ktorým sa za záhadných okolností NAKA nevenuje… Zázračného advokáta, ktorý získal vyše desiatku zákaziek u nominantov OĽaNO ani nehovoriac. 

Vrcholom bolo prijatie novely zákona o štátnej službe, kde si OĽaNO odstránilo zo zákona povinnosť vykonať transparentnú súťaž na obsadenie pracovných miest, aby si mohli dosadiť svojich blízikych. Trvalo, kým pochopili, že fabrika fungovať nebude. A teraz chápeme aj my, že s neschopnými, nekvalifikovanými plagiátormi tento štát jednoducho nefungoval bez ohľadu na to, či sa kradlo veľa, málo, nie až toľko alebo podstatne menej.

Nádej?

Pokiaľ sa toto v PS nezmení, strana je pre mňa nevoliteľná rovnako, ako všetky srany, ktoré už mali možnosť ukázať svoje záujmy a vďaka ktorým sú zdravotníctvo, školstvo či veda tam, kde sú. A predovšetkým právne istoty v štáte považujem za pilier demokracie. Ak právne istoty nie sú, vládne anarchia. Obávam sa, že mnohí po skúsenostiach z frustrácie a trucu hodia hlas SMERu, HLASu alebo PS. Treba však uvažovať racionálne, bez emócii.

Čo je však horšie, nič dobré z volieb zrejme nevzíde…

 

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

gobbels

Aj zadarmo. Berlín sa nevie zbaviť vily po Goebbelsovi, uvažuje o zbúraní

03.05.2024 23:03

Berlín sa snaží zbaviť vily, ktorú kedysi vlastnil šéf propagandy nacistickej Tretej ríše Joseph Goebbels.

nemecko požiar

V Berlíne vzbĺkla hala firmy zo skupiny Diehl. Vyrába aj systém Iris-T dodaný Ukrajine

03.05.2024 21:45

S plameňmi v berlínskej časti Lichterfelde bojovalo 180 hasičov, ale požiar do večera pod kontrolou ešte nemali, napísala DPA.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola /

Spojené štáty odsúdili ruské kyberútoky na Európu vrátane Slovenska, je za nimi známy aktér

03.05.2024 21:17

USA skupinu spojili napríklad aj so zasahovaním do amerických prezidentských volieb, ktoré vyhral Donald Trump.

brazília, priehrada, pretrhnutie, voda, záplava

Juh Brazílie sužujú najhoršie povodne za 80 rokov, 37 ľudí zomrelo

03.05.2024 20:37

Je to už štvrtá takáto ekologická katastrofa za rok, v júli, septembri a novembri 2023 udreli záplavy, pri ktorých zahynulo celkovo 75 ľudí.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 381139x
Priemerná čítanosť článkov: 3665x

Autor blogu

Kategórie