Založ si blog

Test (súvisiaci s rozhodnutím GP): Ste idiot?

Aj ty si už komentoval uznesenie Generálnej prokuratúry o prepustení exriaditeľa SIS Pčolinského z väzby?

Ak už si komentoval rozhodnutie generálnej prokuratúry prepustiť z väzby Pčolinského + zrušenie obvinení Z. Kollára, J. Haščáka, postav sa pred zrkadlo. Zadívaj sa do očí toho, kto pred tebou stojí a polož si otázku: Si idiot?

Správna odpoveď: Ak sa niekto neoboznámi s odôvodnením rozhodnutia, pretože nebolo ešte publikované a napriek tomu  prezentuje vlastný názor, je jednoducho idiot. Bez ohľadu na to, či pozitívne, alebo negatívne. Ak má idiot právnické vzdelanie, je to priťažujúce.
Idiot uvažuje výhradne v rovine emócií a prijíma taký názor, ktorý buď prevezme bez premýšľania, alebo intuitívne tuší, aký názor zdieľa jeho okolie a pokúsi sa ten svoj sformulovať tak, aby si získal sympatie a priazeň svojho okolia.

Človek s kritickým myslením (a nemusí byť právnik) uskutoční racionálnu analýzu získaných faktov, logicky odôvodní záver a sformuluje svoj názor.

Slovenská spoločnosť sa pohne z nultého bodu svojho vývoja vtedy, ak si nebude vytvárať úsudok na základe napr. jednoduchých transparentov veľkosti A4 s primitívnymi heslami. Nečítame, neoboznamujeme sa, nesnažíme sa pochopiť, premýšľať.
V zásade si majorita svoj názor tvorí odzadu. Cudzí názor príjme za svoj a snaží sa ho obhájiť. Infantilne, emotívne, bez rácia. Samozrejme, bez logickej a vecnej argumentácie prechádza diskusia na sociálnych sieťach do agresie a invektív.
Tí, čo najviac hovoria o morálke, nesúhlasia s rozhodnutím GP a doposiaľ sa s odôvodnením neoboznámili, tak napriek tomu už vedia, že všetci ostatní, kto s nimi nesúhlasí, sú ficovoliči, hlasovoliči, kotlebovoliči alebo … (všetky známe vulgarizmy – vyberte si)

Spoločnosť je vďaka absencie kritického myslenia, neschopnosti a lenivosti tvoriť logické úsudky na základe detailného oboznámenia sa s faktami ľahko manipulovateľná. Či médiami, či politikmi. A keďže sa komunikácia s voličmi a čitateľmi nesie vždy jednoduchej sugestívnej rovine a čitateľom či voličom to neprekáža, tak sa zrejme tak skoro nič nezmení…

Príklad: „Žilinka využil paragraf, ktorý chce vláda zmeniť, postup nevysvetlil„, alebo „Žilinkovo rozhodnutie je nezvrátiteľné.“
Tieto titulky publikovalo médium, ktoré je mienkotvorné a prezentuje sa seriózne. Skutočnosť je taká, že Žilinka nič nevyužil, nerozhodovall. Nechal sa z konania vylúčiť pre odstránenie pochybností a rozhodoval iný prokurátor GP. Ale prečo by sme čitateľa zaťažovali serióznym právnym výkladom a poučili ho, keď ho môžeme ponechať v rovine idiotizmu a ľahšie manipulovať jeho emócie?

Ale iste, natíska sa záver: „Veď to aj tak ovplyvňoval,  nie sme včerajší!“ V poriadku. Takouto logikou môžeme konštatovať, že to isté ale potom robí aj Lipšic, aj Mikulec, každý špeciálny prokurátor či vyšetrovateľ. Prečo? A prečo nie?

Počkajme si teda trpezlivo na odôvodnenie. Treba mať na mysli, že veci sú mnohokrát iné, než sa na začiatku javia.

 

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

UA Vojak / UA Armáda / Bachmut / Doneck /

ONLINE: Hlasovanie o pomoci Ukrajine v USA oddelia od balíka pre Izrael. Bez pomoci budú ruské útoky hrozivejšie

16.04.2024 06:10, aktualizované: 06:39

O vojenskej pomoci pre Ukrajinu a Izrael sa nebude v americkej Snemovni reprezentantov hlasovať spolu.

Irán, Izrael

Izrael verzus Irán: ako môže vyzerať odveta? + graf

16.04.2024 06:00

Irán bol cez víkend na Izrael schopný vypáliť okolo 350 dronov a balistických a riadených striel. Aká by mohla byť odveta židovského štátu?

macron

Svetoví darcovia prisľúbili Sudánu pomoc vo výške dvoch miliárd eur. Už rok tam zúri občianska vojna

15.04.2024 23:46

Macron to oznámil na záver medzinárodnej konferencie v Paríži. Jej cieľom bolo získať podporu pre Sudáncov.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 379418x
Priemerná čítanosť článkov: 3648x

Autor blogu

Kategórie