Založ si blog

Maďar pomohol, Slovák spackal

Čo také sa musí stať, aby už konečne na ministerstve životného prostredia zasiahla Národná kriminálna agentúra?
Desiatkam tisícov ľudí niekto úmyselne poškodzuje zdravie. Riešenie štát našiel, ale zopár osôb ho zmarilo.
Trestný činom totiž nie je len to, ak niekto koná nezákonne, ale aj ak nekoná, hoci mu zákon ukladá povinnosť konať.Mnohým sa to nebude dobre čítať, ale najbizardnejšie príbehy píše sám život.

Žitný ostroj je vraj naša pýcha. Jedna z najväčších zásob pitnej vody. O vrakunskej skládke toxického odpadu už sa toho popísalo veľa. O extrémnej škodlivosti, v dôsledku čoho je zakázané používanie vody zo studne v okolitých obciach, ale aj o rozhľahlom dopade na územie, ktoré sústavne skládka kontaminuje. Desiatky hektárov územia sú sústavne ničené. Bizardné je však niečo iné.

Problém sa dlho nedarilo riešiť. Peniaze, majetkovoprávne vysporiadanie pozemkov pod skládkov, kedy vlastníci parciel s toxickým odpadom špekulatívne vydierali štát a vyjednávali o výške kúpnej ceny.
Nuž ale skrátim to. Minister László Sólymos, slovenský Maďar, kandidujúci za MOST-HÍD problém po niekoľkých rokoch vyriešil. Teraz nie je podstatná jeho osoba. Nech je aký chce. Ale bol to on, kto konal. Novelizoval sa zákon, pozemky sa vyvlastnili vo vyvlastňovacom konaní, Slovensko získalo eurofondy. Rozhodnutia na stole, stačilo zaplatiť sumu, určenú v rozhodnutí o vyvlastnení. Verejné obstarávnie bolo tiež ukončené, úspešný záujemca vybraný. A to je čo povedať, keď slovenský folklór je ťahať verejné obstarávanie cez rok.

Úspešný príbeh? Kdeže. Úradník pod ministrom Jánom Budajom pred lehotou, uloženou v rozhodnutí nekonal a sumu vyvlastnenému nezaplatil. Dôvod? Vraj nemali čísla účtov, kam majú peniaze poslať. Mali na to desiatky dní, aby čísla účtov zistili. Vyžiadali si ich až pár dní pred uplynutím lehoty, keď už bolo isté, že aj keď vyvlastnená osoba číslo účtu oznámi, platba sa včas nestihne zrealizovať.

Doplnenie: Budaj nedávno v TV uviedol, že na ministerstvo prišiel nový tím (rozumej on a jeho poskoci, ktorí v štátnej správe nikdy nepôsobili) a im sa to riešenie skládky nepáčilo. A vraj peniaze už prehajdákali na iné projekty… Pekné, však? Klamstvo v priamom prenose. A ešte aj priznanie, že si proste peniaze presunuli na projekty, ktoré sami podporovali. Iste by sme našli prepojenia prijímateľov tých desiatok miliónov s jeho kamarátmi, alebo kamarátmi jeho podriadených. Alebo s Kmotríkom?

Výsledok: rozhodnutie o vyvlastnení nie je právoplatné, pozemky nie sú majetkovoprávne vysporiadané, 35.000.000 EUR, určených na sanáciu skládky použilo ministerstvo pod vedením Jána Budaja na iné účely. A v reportáži „Reportéry“ sa nechal počuť, že to aj tak nebolo dobré riešenie…
Nuž, milí Slováci, čo Maďar pre Slovensko vykonal, environmentálne cítiaci aktivista a Slovák Ján Budaj zmaril.

Mohlo by sa zdať, že menovanie ekologického aktivistu Jána Budaja do funkcie ministra životného prostredia je najrozumnejšiou voľbou, aká mohla Slovensko postihnúť, keď hnutie jedného človeka OĽaNO spomedzi všetkých erudovaných a medzinárodne oceňovaných environmentálnych expertov vybralo práve Jána Budaja. Život je však plný paradoxov.

V každom prípade, uvedené smrdí korupčným správaním a úradníci by mali vyšetrovateľovi NAKA vysvetliť, prečo nechránili verejný záujem, ktorým ochrana zdravia a životného prostredia nesporne je. Prečo zmarili dôležitú úlohu, o ktorej bolo rozhodnuté na niekoľkých úrovniach štátnej správy. Prečo konali tak, že pri správe majetku štátu spôsobili škody a vystavili ľudí poškodeniu zdravia a života tým, že odmietli realizovať dohodnutý projekt. Čo bránilo vyžiadať si čísla účtov včas a poukázať peniaze ako náhradu za obmedzenie vlastníckeho práva (vyvlastnenie). A keďže ide o významný celospoločenský dopad s rozsiahlym negatívnym zásahom veľkej plochy v území, prípad by mal dozorovať generálny prokurátor. Aby sa náhodou niečo „neututlávalo“…

 

 

Obrázok, zdroj: https://bratislavskykraj.sk/vrakunska-skladka-je-casovana-ekologicka-bomba-riesenie-ma-v-rukach-stat/

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 379834x
Priemerná čítanosť článkov: 3652x

Autor blogu

Kategórie