Založ si blog

Ako ukončiť vojnu? Jednoducho

Tam, kde končí intelekt, začína agresia a sila. Každá vojna je preto zlyhaním rozumu a diplomacie.
Čo sa dá urobiť preto, aby k nástupu sily nedošlo? Aby diplomata a politika nenahradil násiliachtivý vojak?

Humanitárnu či hospodársku katastrofu, ktorá vojenský konflikt sprevádza, spôsobuje vždy len zopár jednotlivcov.
Mnohí psychicky labilní, egocentrickí, ješitní politici nedokážu uniesť svoju traumu z detstva a strata kontroly je otázkou času. Šíria okolo seba kult vlastnej osobnosti a ich sebaklam je podporovaný servilnými panákmi, ktorí pritakávaním čerpajú výhody v podobe spoločenského postavenia, dobrého ohodnotenia, štedrej trafiky. Akúkoľvek šialenosť vidia, mlčia. Zvolanie „kráľ je nahý“ (expresívne rozumej: „šéf je sprostý“) by totiž znamenalo kopanec a stratu tohto papalášskeho luxusu.

A ak sa v historickej chvíli v čase a priestore stretnú dvaja mentálne podpriemerní a labilní egicentrici, svetový konflikt je na svete. A nemusí to zákonite znamenať, že si uvedomujú svoje zlyhanie. Šach je totiž hra, kde sa ukáže, kto má aký stupeň intencionality. A ak je ego vyššie, ako mentálne schopnosti a onen stupeň intencionality, potom je taký politik len bábkou schopnejších a ani nevie, že svoju krajinu ženie do záhuby.

Čo sa stane, ak zlyhá rozum a nastane vojenský konflikt?

Ak dôjde k vzniku vojenského konfliktu, vieme, že nastupuje vojenská hierarchia. Na najvyšších priečkach stoja politickí nominanti ako najvyšší vojenskí velitelia a vojenskí dôstojníci. Na najnižších priečkach vojaci – pešiaci rôzneho zaradenia.
Ako to chodí tiež vieme. Vojenskí a politickí papaláši z bezpečia dobre zásobovaného a vykúreného krytu vydávajú pešiakom rozkazy ísť zomierať do prvej línie. Chápeme tú zvrhlosť? Tí, čo už zlyhali a vďaka ktorým nastal vojenský konflikt, chcú vyjednávať o mieri a dosiahnuť ho buď vojenským konfliktom, alebo absolútnou kapituláciou súpera…História ukázala, ako nešťastne takého druhé šance končia.

Pešiaci ako diaľkovo riadení avatari plnia nezmyselné rozkazy a štatistiky mŕtvych začínajú rásť. Pešiaci sa plašia, ubúda ich, treba ich psychicky k zomieraniu povzbudiť a začínajú reči o hrdinstve, o vlasti, podfarbené emotívnou hudbou, bojovým pokrikom, vlajúcou štátnou vlajkou a fotkami vyznamenaných hrdinov s metálmi na prsiach.

Zatiaľ čo pešiaci hromadne umierajú a plnia štatistiky, štátnici sa stretávajú, hrdinsky a mocne vyjednávajú a zbierajú medzinárodné uznanie za odvahu…nechutné. Denne umierajú stovky vojakov a velitelia tohto marazmu zvažujú, či budú rokovať o mesiac, dva a či sa im to vôbec oplatí. Vraj taktizujú a sú zdržanliví… Zatiaľ čo celé rodiny miznú z povrchu zemského, generácie vymierajú v nezmyselnom boji.

Svet by mal prijať veľmi jednoduché riešenie v prípade hrozby vojenského konfliktu

Ak hrozí násilný konflikt a nedajbože padnú prvé výstrely, medzinárodné právo by malo poznať inštitút obmedzenia pohybu volených predstaviteľov a vojenských dôstojníkov, spočívajúci v uzavretí „vodcov“, ktorí zlyhali, do miestnosti pod podmienkou, že sa von dostanú iba vtedy, ak predložia obojstranne prijateľnú dohodu. Niečo ako konkláve. Ideálne iba s vodou a krajcom chleba, v zime a vlhku, bez spánku. A ak po tom túžia, môžu si so sebou vziať zbrane a pokojne sa vyzabíjať, ako to považujú za riešenie. Som úprimne zvedavý, ako dlho by takéto vyjednávanie papalášov trvalo.

Hlúposť versus riešenie

Niet dôvodu, aby na hlúposť jednotlivcov doplatili celé národy. Každý (!)  vojenský konflikt má kompromisné riešenie. Pretože neexistuje víťaz, ktorý vezme všetko bez straty. Každý strana niekde získa, niekde stratí. Vždy existuje cena, ktorá nemusí byť výhodná ani za získané pozície. A je na šikovnosti  intelektuála-diplomata, aby predložil „vyčíslenie“ variánt a diplomaticky pomenoval všetky získané výhody v prípade dôstojného ústupu z niektorých pozícii každej strany vojenského konfliktu. Ekonomické, historické, národné, atď. Dosiahnutie čiastočného, podmieneného či dočasného víťazstva každej strany v oblasti, ktorú považuje protivník za kľúčovú a naopak veľkorysý ústup z pozície ako prejav zachovania dôstojnosti súpera je umením vyjednávania a diplomacie. A nechcite mi povedať, že sa to nedá a svet sa skladá iba z hlupákov.

Iba hlupák totiž príde so stratégiou násilia a porovnávania si svalov, ktorá iný efekt, ako šuchorenie peria na vypnutej hrudi slabomyselného moriaka, ktorý sa za pár hodín ocitne v trúbe, neprinesie. Hlupáci sa snažia presviedčať svet, že iná cesta ako boj neexistuje. Že na svete neexistuje skupina intelektuálov, ktorá by vedela stanoviť obostranne výhodné podmienky prímeria. Je to tá istá skupina babrákov, ktorá neospravedlniteľne zlyhala a nevynucovala obojstranné plnenie Minskej rezolúcie OSN. A takýto majú byť zárukou svetovej stability…

PS: Hovorí sa im aj užitoční idioti a hlupáci. Po ramenách sa potľapkávajúci starci, mysliac si, že prekresľujú dejiny.  A pritom len opakujú chyby, ktoré sa už toľkokrát stali. Pretože iba užitočný idiot pozná príčinu, následok a napriek tomu úmyslene opakuje chyby. Ak to robí neúmyselne, je to hlupák.
Hovorí sa, že za všetkým hľadaj ženu, alebo peniaze. Nebude to ani tentokrát inak.

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 380252x
Priemerná čítanosť článkov: 3656x

Autor blogu

Kategórie