Založ si blog

Ako sprzniť Ústavu SR – kauza Migy

Tak sme sa dozvedeli, že transparentná vláda bude utajovať právnu analýzu, vypracovanú z verejných zdrojov a verejnými činiteľmi. Vraj preto, aby nebola kritizovaná. Dozvedeli sme sa, že ústavným právnikom, ktorý celý proces mal „odobriť“, je pán Hollý. Hneď sme kľudnejší.
Ten pán Holý, ktorý predložil zákon o výstavbe a zákon o územnom plánovaní, ktoré boli v histórii zákonov pripomienkované odbornou verejnosťou snáď najvyšším počtom pripomienok, až to napokon od zúfalstva naši akademici, ústavní experti a experti z praxe vzdali, pretože sa dozvedeli, že v tomto štáte proste nikoho lepšieho, ako p. Holého, nemáme… (wtf)

A tak nám pán Naď povedal, že oni právnu analýzu majú, ale nám ju neukážu, lebo nechcú čeliť kritike od opozície a médií. Na tej istej tlačovke nám p. Heger, poverený vedením vlády povedal, že právnu analýzu nemajú a nepotrebujú. Takže kto z vás dvoch klame, páni? Zatiaľ to totiž vyzerá tak, že si rozhodujete, ako sa vám zachce a odôvodňujete to anonymnými ústavnými právnikmi a pochybnými anonymnými a neurčitými odôvodneniami. Až hrôzostrašné je pomyslieť si, že o bezpečnosti Slovenska rozhoduje človek, ktorý sa pred slovenskými novinármi chváli počtom minút stretnutia s inými štátnikmi, na čom stavia vlastnú dôstojnosť a vážnosť…

Súčasne nám pán Heger sľúbil, že MIGY budú len obraňovať, nie útočiť napr. na území iného štátu. Som zvedavý, ako to chce p. Heger gramotne zabezpečiť. Naozaj sme svedkami diletantizmu najhrubšieho zrna? Kancelár Scholz a prezident Biden sa vyjadrili jasne: podporujeme obranu Ukrajiny finančne, humanitárne aj vojensky, ale stíhačky odmietame dodať z dôvodu, aby nebolo NATO zatiahnuté do vojenského konfliktu Ruska s Ukrajinou. Čomu p. Heger neporozumel? Koná p. Heger so súhlasom spojencov?

Ústava bola znásilnená nechutným spôsobom. Možno zľudovie spôsob „na Holého“.

 

PRIPOMEŇME SI ZOPÁR ČLÁNKOV Z ÚSTAVY SR:

Čl. 105, ods. 1, písm. a): Prezident zastupuje Slovenskú republiku navonok, dojednáva a ratifikuje medzinárodné zmluvy. Dojednávanie medzinárodných zmlúv môže preniesť na vládu Slovenskej republiky alebo so súhlasom vlády na jej jednotlivých členov

Čl. 115, ods. 1: Ak Národná rada Slovenskej republiky vysloví vláde nedôveru, alebo ak zamietne jej návrh na vyslovenie dôvery, prezident Slovenskej republiky vládu odvolá.
Čl. 115, ods. 2: Ak prezident Slovenskej republiky prijme demisiu vlády, poverí ju vykonávaním jej funkcie až do vymenovania novej vlády.
Čl. 115, ods. 3: Ak prezident Slovenskej republiky odvolá vládu podľa odseku 1, rozhodnutím, vyhláseným v Zbierke zákonov Slovenskej republiky, ju poverí vykonávaním jej pôsobnosti až do vymenovania novej vlády, avšak výlučne v rozsahu podľa čl. 119 písm. a), b), e), f), m), n), o), p) a r); výkon pôsobnosti vlády podľa čl. 119 písm. m) a r) je v každom jednotlivom prípade viazaný na predchádzajúci súhlas prezidenta Slovenskej republiky.

Čl. 119, písm. f) Vláda rozhoduje v zbore o medzinárodných zmluvách Slovenskej republiky, ktorých dojednávanie preniesol na vládu prezident Slovenskej republiky

Čl. 86, písm. d) Do pôsobnosti Národnej rady Slovenskej republiky patrí najmä pred ratifikáciou vyslovovať súhlas s medzinárodnými zmluvami o ľudských právach a základných slobodách, s medzinárodnými politickými zmluvami, s medzinárodnými zmluvami vojenskej povahy, s medzinárodnými zmluvami, z ktorých vzniká Slovenskej republike členstvo v medzinárodných organizáciách, s medzinárodnými hospodárskymi zmluvami všeobecnej povahy, s medzinárodnými zmluvami, na ktorých vykonanie je potrebný zákon, ako aj s medzinárodnými zmluvami, ktoré priamo zakladajú práva alebo povinnosti fyzických osôb alebo právnických osôb, a zároveň rozhodovať o tom, či ide o medzinárodné zmluvy podľa čl. 7 ods. 5.

 

VEĽMI ZJEDNODUŠENE:

Dňa dňa 16.12.2022 prezidentka SR poverila vládu v demisii, aby do vymenovania novej vlády kúrila a svietila, pretože tento štát prirodzene niekto viesť musí. Žiaľ nikto iný z demokratických volieb nevzišiel a musíme si vystačiť s tým žalostným podpriemerom, čo tu máme.

 

NUŽ A TU SÚ FAKTY:

1. Prezidentka vládu poverila vykonávaním pôsobnosti v rozsahu Ústavy SR dňa 16.12.2022.

2. Vláda rozhoduje IBA o tých medzinárodných zmluvách, ktorých dojednanie preniesla prezidentka na vládu SR.

3. Prezidentka nepreniesla na vládu dojednanie medzinárodnej zmluvy, predmetom ktorej je poskytnutie vojenských lietadiel-MIGov.
(Heger a spol. naopak tvrdia, že poverenie vlády z rúk p. prezidentky na výkon pôsobnosti podľa čl. 115 ods. 3 Ústavy SR zahŕňa automaticky prenesenie práva dojednania konkrétnej zmluvy na vládu SR, čo je nezmyslom, pretože prezidentka môže, ale nemusí preniesť toto právo dojednať medzinárodnú zmluvu a ak sa tak rozhodne, urobí to individuálnym aktom v zmysle čl. 119, ods. f) Ústavy SR, čo však p. prezidentka nevykonala)

4. Vláda napriek tomu dojednala zmluvu a rozhodla o medzinárodnej zmluve.

5. NR SR neodsúhlasila pred ratifikáciou zmluvu.

6. Zmluvu prezidentka SR neratifikovala a preto nie je vykonateľná.

Ak by chcel ustanovenia Ústavy obísť treťotriedny podvodník, najlepšie dépeháčkar, ktorého cieľom je podvodne obchádzať právne predpisy na pochybné dosiahnutie svojho cieľa, neurobil by to inak, ako p. Heger, Naď a Holý. A prirodzene, pred verejnosťou by svoje rozhodnutie utajoval. Rovnako, ako p. Heger, Naď a Holý.

Preto je potrebné chápať, že nikto iný, ako p. Holý a zopár dosadených Naďových úradníkov sa pod takúto sprznenú interpretáciu Ústavy SR verejne podpísať od hanby nechce. Začíname si zvykať, že „prauda“ má rôzne podoby, však p. Heger, Naď a Holý…

 

 

 

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 380346x
Priemerná čítanosť článkov: 3657x

Autor blogu

Kategórie