Založ si blog

Kauza Olexu z TANAP odhalila skutočnú tvár

Kauza riaditeľa Olexu z TANAP odhalila zbabelosť, pokrytectvo, faloš. Tie šialené a meravé tváre v dave diskutérov s výrazom absolútnej myšlienkovej prázdnoty a názorovej poslušnosti. Bez štipky snahy o čítanie s porozumením. Opakovaním vzájomne odpočutých mantier potláčajúc kritické myslenie. Ale s túžobnou snahou dať najavo jeden pred druhým opovrhnutie. Pretekať sa v čo najvulgárnejšom, najhanlivejšom odsúdení pytliaka Olexu a nechtiac tak uzkázať zvrátenosť vlastnej mysle a duše.

Nie, toto nie sú chválospevy, ani obhajoba konania Tarabu, Kuffu či Olexu. Uchopme tému pytliactva a urobme si test Olexom, ak sa nebojíme obrazu v nastavenom zrkadle.

Najprv si povedzme, čo pred 12 rokmi spáchal vtedy 27 ročný Olexa.

Peter Olexa bol mladý miestny aktívny člen poľovníckeho združenia. Ako tisícky ďalších v iných regiónoch.
Urobil však, čo nemal. V roku 2012 ulovil vlka zopár desiatok dní pred začatím loveckej sezóny. Vtedy sa vlk loviť mohol. Jeho lov je zakázaný od 01.06.2021.
Rovnako, ako skončí bažant, králik, srnec, muflón v kufri auta člena poľovníckeho združenia, tak v roku 2012 skončila trofej poľovníka u Petra Olexu.
Na rozdiel od stoviek ostatných poľovníkov, Olexu niekto udal. Polícia vec vyšetrovala až po roku. Olexa vec získanú nezákonným spôsobom vydal, vinu priznal a trest v roku 2014 prijal. Zaplatil za svoje zlyhanie. Rozhodoval prvostupňový okresný súd. Olexa sa neodvolal… Toľko z médií, kde sa nachádzali aj web odkazy na skrátené rozhodnutia súdu.

Čo je na tomto prípade zaujímavé?

Že sa takéhoto prehrešku Olexa nemal dopustiť, je nesporné. Mnohí moralisti vo veku cca 27 rokov vykonali iné bláznovstvá. Ale ako je na Slovensku dobrým zvykom, na hriechy iných sa poukazuje ľahšie a na tie svoje akosi selektívne zabúdame. Navyše sme takí pokrytci, že ak by sme boli vyzvaní, aby sme hodili kameňom, hodili by sme všetci. Pretože my sme spoločnosť, kde je každý bez viny, pretvárky a faloše… A najmä tí, ktorí najviac kričia a bohorovne moralizujú. Však, páni Kiča a spol. …

Olexu jednoducho niekto udal a polícia išla na hotovú vec.
Médiá ale nezamerali na fakt, že sa Olexa priznal. Postavil sa k tomu chlapsky a čelil následkom svojho konania. Mohol si vymyslieť story o kúpe trofeje na neďalekých poľských trhoch.
Nezaznamenali ani to, že prijal vinu aj trest. Neodvolal sa, prejavil dostatok pokory a ľútosti. Peňažný trest zaplatil. Vybavené na prvostupňovom okresnom súde. Keby chcel, odvolal by sa a prípad by sa dodnes prebiehal na krajskom a neskôr na najvyššom súde. Veď vieme, ako sa súdne spory ťahajú a ako vedia skončiť.
Olexov trest je však súdom zahladený a jeho register trestov je čistý. Ale prečo by sme sa mali zapodievať právom a morálkou, keď máme svoju „praudu“.

Porovnajme si konanie Jána Budaja a následky jeho „ministrovania“

Nižšie pre zábudlivých prikladám web odkaz na články, v ktorých je rozpísaná kauza Vrakunskej skládky. Dnes by sme ju už mohli sanovať, nebyť Budaja a jeho korupčných podozrení. Budaj sanáciu skládky, ktorá ohrozuje vodný zdroj Žitného ostrova zmaril. Niekomu je vek ku cti, Budajovi pomohol k pravde, ktorú nechtiac verejnosti odhalil.

Kým dávnejšie tvrdil, že omylom odoslali vyrovnanie za vyvlastnenie pozemkov na neplatné účty a pokúšali sa urobiť všetko, aby sa Vrakunská skládka mohla vyriešiť, pamäť staršieho pána o pár mesiacov zlyhala a pán Budaj sa v inom rozhovore preriekol, že na spôsobom riešenia Vrakunskej skládky mal iný názor a peniaze presunul na iné projekty. 35 miliónov… U koho skončili? Stavím sa, že by sa prepojenia s Budajom, Kičom alebo napr. Šíblom našli.

Koho konanie má spoločensky závažnejší následok? Budajove? Olexove?

Budaj zmaril množstvo environmentálnych projektov. Jeho nečinnosť nás pripravila eurofondy, ktoré budeme vracať do Bruselu. Realizácia Vrakunskej skládky bola napriek úspešnej príprave za Budaja zmarená. Spodné vody sú ohrozené agresívnymi toxínmi. Pestovať zeleninu sa v kontaminovanej oblasti neodporúča…

Oproti tomuto následku Budajovho konania stojí skutok mladíckej nerozvážnosti mladého, 27 ročného  poľovníka Olexu, ktorý strelil vlka.
Jeden bol minister, jeho riadenie rezortu znamenalo predĺženie následkov environmentálnej katastrofy a bezprostredné ohrozenie zdravia obyvateľov v postihnutej oblasti.
Druhý strelil vlka a bol riaditeľom Správy Tatranského národného parku. Áno, chudák vlk. Povedal aktivista pri šťavnatom hovädzom stejku…

Konanie ktorého z týchto dvoch pánov bolo spoločensky nebezpečnejšie? Ale vtedy bola pochopiteľne morálka bokom, lebo išlo o nášho „Janka“. Vtedy mentálne jednoduchší diskutéri neprskali oduševnene žlčou. Vtedy sa o ekologickej katastrofe taktne mlčalo, veď nebudeme kritizovať vlastných. Čo tam po princípoch, po prírode a zvieratách, po zdravý, všakže.

Kde boli slovenskí aktivisti, keď sa zmarila sanácia Vrakunskej skládky?

No schválne. Nájdete aspoň jednu kritiku neviditeľného aktivistu Wiezika, ktorý je úspešne prisatý na bruselský luxus?
Kde je kritika Budaja ďalšieho z bohorovných, Kiču? Pozabudol sa pri prerozdeľovaní eurofondov?

Za svoju nerozvážnosť si Olexa svoj trest odpykal. Pred 12 rokmi. A pokojne to nazývajme pytliactvo. Toto je zároveň jediný argument, ktorý ho mal diskvalifikovať na pozíciu riaditeľa TANAP. Budaj spôsobil pokračovanie environmentálnej katastrofy, ale to je zrejme vo svete environmentálnych aktivistov naopak kvalifikácia byť ministrom a ctihodným občanom. Nech im slúži k pokrivenej cti, že sa Budaja za tie státisíce dotácii na prechádzky prírodou dokážu zastať aspoň tým, že o neho zlyhaniach mlčia…

Olexa má smolu, že za ním nestál niekto principiálny, kto sa nepokakal z obavy, že sa médiá pustia aj do neho. Urobil chybu aj v tom, že vec nevysvetlil a s médiami nekomunikoval. Jeho mladícka nerozvážnosť je iste menej spoločensky nebezpečnejšia, ako nedávne Huliakove vyjadrenia o jeho vlastnej predstave pohlavného spojenia dvoch mužov, z ktorých odvodzoval opatrenia v oblasti ľudských práv. Huliakova nevyzretosť a trauma z neúspechu stať sa ministrom sa ukázala v plnej paráde, keď podryl autoritu Tarabu a označil jeho konanie za zlyhanie.

Ostáva dúfať, že riaditeľom TANAP sa stane opäť odborník. Olexa síce vyštudoval lesnícku fakultu Zvolenskej univerzity, ale o zver alebo príroda sa podľa niektorých médii na Zvolenskej univerzite zrejme neštuduje. Tam sa študuje len o love zvery a o obchodnovaní s drevom.  Mám v živej pamäti, ako sa kydalo na bývalého riaditeľa Majka a ako ho médiá a tzv. environmentálni aktivisti mediálne grilovali. To však bolo chválospevov po jeho odvolaní…Aj slzy týmto morálne pokriveným osobám iste ukápli.

Olexa je len jeden z mnohých a nahraditeľných. Podstatou tohto článku bolo poukázať na toľko falošnej morálky v diskusiách, až sa človeku spraví nevoľno. Pročkove nominácie prednostov odborných úradov mnohé médiá dodnes odignorovali. Spravodlivosti, právnych istôt a slušnosti máme plné ústa. Ale vždy len vtedy, ak sa to týka iných. Vlastné pochybenia ututlávame, spolustraníkov a kolegov kryjeme, zásadne nekritizujeme. A kto vždy najviac kričí a rozhorčuje sa? Ľudia s najviac pokrivenou morálkou. Pretože na pozadí svojej mysle sa podvedome za svoje správanie hanbia. Snažia sa ho vytesňovať kritikou a ohováraním iných. Sami si obvykle cez spriaznených kamarátov všetko vybavujú, ale ak sa jedná o suseda, spoza obna fotia a bonuzujú. Ako spoločnosť neustále zlyhávame. A na prípade Olexu je príkladne vidieť, ako dokážeme kĺzať po povrchu, ako nás nezaujíma kritické myslenie, ako jednoducho sa dá s davom mediálne manipulovať a ako plytko máme svoje hodnoty ukotvené.

Výstižné slová klasika, Jara Filipa:

„Do batôžka si naložPretvárku lož a falošA pekne zahoď všetky do studneA rovno z prvej várkySkús život bez pretvárkyA uvidíš, či z Teba ubudne“

 

Ako Budaj za(ne)chránil najväčší zdroj pitnej vody

Maďar pomohol, Slovák spackal

Svätci Korčok a Pellegrini

24.03.2024

Pošle Korčok slovenských vojakov na Ukrajinu? Amnestuje Pellegrini spriaznené a blízke osoby ako kedysi Mečiar a Kováč?

2. pilier: Ako sme sa mohli mať, ale nemáme

18.03.2024

Malo to byť veľkolepé, dopadlo to ako vždy. Namiesto sľubov sa miliardy eur presunuli do rúk špekulantov.

Aké práva majú deti v rakúskej nemocnici

04.03.2024

Nepochybujem, že sme čiernou dierou Európy. Akýmsi totalitným skanzenom, kde ľudské práva a právne istoty mnohokrát existujú len na papieri.

Každé desiate dieťa v USA žije s rodičom - alkoholikom

Našli fľašu alkoholu a s bratom sa napili. Záchranári ratovali 5-ročného chlapca v bezvedomí

03.05.2024 17:47

Dieťa z dôvodu intoxikácie previezla do Banskobystrickej nemocnice.

Vrbnica, Rómovia, policajný zásah

Zmier po takmer desaťročí. Obete policajnej akcie z Vrbnice sa dočkali odškodnenia

03.05.2024 17:36

Sťažnosť sa týkala policajnej akcie z 2. apríla 2015 v rómskej komunite vo Vrbnici.

požiar v Berlíne, IRIS-T, Nemecko, Diehl, hasiči

Rozsiahly požiar v Nemecku: horí výrobná hala firmy produkujúcej zbrane pre Ukrajinu

03.05.2024 15:49

Firma je súčasťou skupiny Diehl, do ktorej patrí aj výrobca systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý Nemecko poskytlo Ruskom napadnutej Ukrajine.

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

clovek

Iba človek. Jeden z milióna. Netvrdí, že má patent na pravdu. Je človek z mäsa a kostí a robí chyby, mýli sa. Pomenuje to čo vidí a čo si myslí. Oslovuje tých, ktorí odmietajú násilie a preferujú konštruktívnu diskusiu. Váži a rešpektuje človeka, bez ohľadu na farbu, výšku, akúkoľvek príslušnosť. Ak niekoho kritizuje, neznamená to, že si ho neváži alebo nemá rád. Napíše, čo momentálne cíti a vôbec netvrdí, že nezmení názor pod ťarchou argumentov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 104
Celková čítanosť: 381107x
Priemerná čítanosť článkov: 3664x

Autor blogu

Kategórie